Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 11:34
978

Lovitură de stat dejucată în Germania. Mai mulți extremiști și foști militari plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea

Lovitură de stat dejucată în Germania. Mai mulți extremiști și foști militari plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea

În percheziții au fost implicați peste 3.000 de polițiști și forțe de securitate din 11 landuri. Suspecții au fost arestați în landurile Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Turingia, precum și în Austria și Italia, a precizat Procuratura.

Un soldat activ, membru al Comandamentului Forțelor Speciale, și mai mulți rezerviști se numără printre cei vizați de anchete, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații Militare. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat - răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai micării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie BBC. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale, conform BBC.

Anchetatorii mai spun că suspecții avea deja planuri pentru a conduce Germania, prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Reacția MAEIE la declarațiile lui Lavrov: Moldova ca stat și moldovenii indiferent de preferințele politice sau geopolitice își doresc Pace, Libertate și Democrație
  • LIVE: Parlamentul se convoacă în prima ședință din sesiunea de primăvară
  • Maia Sandu, cu distincții pentru mai mulți primari: „Viața localităților din R.Moldova trebuie să se schimbe în bine!”
  • Scandalul de la CSP // Mai mulți membri ai Comisiei de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS și-ar fi depus demisia
  • Proiectul Legii taxei de stat a fost supus audierilor publice
  • Peste 1000 de milioane de lei aduse de Serviciul Vamal la bugetul de stat în ultima săptămână
  • Olaf Scholz: Cu toate că va trimite tancuri, Germania nu este o parte beligerantă în Ucraina
  • Atac cu cuțitul într-un tren din Germania: 2 morți și 5 răniți
  • Noi numiri și demisii, aprobate de Guvernul Gavrilița. Mai multe ministere s-au ales cu noi secretari de stat
  • Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina