Știrinews.24.md
23 Noiembrie 2023, 15:12
90

Guvernul va avea Birou pentru integrare europeană. Cine îl va conduce

Guvernul va avea Birou pentru integrare europeană. Cine îl va conduce

Biroul pentru integrare europeană va fi creat în cadrul Cancelariei de Stat, cu scopul de a consolida și amplifica eforturile Guvernului de realizare a agendei de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană (UE). O decizie în acest sens a fost luată de Executiv în cadrul ședinței de miercuri.

Biroul va fi condus de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene și va gestiona procesul de aderare pe plan intern, inclusiv coordonarea alinierii legislației naționale la aquis-ul comunitar și va asigura o comunicare eficientă despre beneficiile aderării Moldovei la UE. 

Potrivit ministrului de Externe, Nicu Popescu, ajustarea cadrului instituțional actual este făcută ținând cont de expertiza și structura administrativă a altor state candidate Albania, Macedonia de Nord sau România, în perioada în care era candidată la aderare. El a menționat că crearea Biroului „va permite să accelerăm și mai mult rata de implementare a aquis-ului comunitar și lucrul pe cele 35 de capitole de negociere” și această unitate va activa în cooperare cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

În cadrul aceleiași ședințe, membrii Guvernului au votat aprobarea unei noi structuri organizatorice a Cancelariei de Stat. Instituția va prelua mai multe sarcini noi, în diferite domenii, dar și rolul de coordonator național al asistenței tehnice și financiare externe a Republicii Moldova. Modificările propuse urmează să eficientizeze activitatea Cancelariei de Stat și să consolideze rolul acesteia de „Centru al Guvernului”, comunică Executivul.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Un deţinut politic condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko a murit în pușcărie
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • După Danemarca, și Suedia anunţă un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 680 milioane de dolari
  • La Președinție sunt expuse fotografiile jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco pentru a comemora doi ani de război în Ucraina
  • Maia Sandu, către mediul de afaceri: „Uniunea Europeană înseamnă oportunități nemaiîntâlnite pentru economie”
  • Începe testarea materialelor de examen pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal
  • Anulare! Andrei Spînu anunță o nouă licitație pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Ursula von der Leyen și-a anunțat candidatura pentru un nou mandat la șefia Comisiei Europene