Știrinews.24.md
14 Aprilie 2024, 15:31
118

VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel

Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a declarat că a lansat zeci de drone și rachete asupra Israelului sâmbătă seara, un atac care ar putea declanșa o escaladare majoră între inamicii regionali, SUA angajându-se să sprijine Israelul, scrie Hotnews.ro.

Armata israeliană a spus că peste 100 de drone, despre care surse de securitate irakiene au spus că au fost văzute zburând deasupra țării din Iran. Surse oficiale, citate în presă, vorbeau chiar de câteva sute de drone, dar și de rachete de croazieră. Postul israelian Channel 12 a spus că unele dintre acestea au fost doborâte peste Siria sau Iordania încă dinainte să ajungă peste Israel.

Agenția de știri de stat a Iranului a citat o sursă care spunea că armata sa a lansat și un prim val de rachete balistice împotriva Israelului, dar surse oficiale din cadrul IDF au negat că ar fi fost lansate astfel de rachete.

După ora locală 02.00, numeroase interceptări și lansări ale sistemului israelian Iron Dome au putut fi înregistrate video pe cerul de deasupra Ierusalimului și a unor localități din estul țării. În același timp, pe rețele sociale au apărut mai multe clipuri video cu lovituri de rachete ce lovesc zone din interiorul Israelului.

Surse din interiorul IDF, citate de presa israeliană, spun că loviturile iraniene care au reușit să treacă de scutul antirachetă au lovit o bază militară din Negev, dar au produs daune minime.

Unele rachete lansate de Iran au lovit pământ israelian, însă nu e clar care sunt pagubele. Nu este clar deocamdată nici ce fel de rachete au lovit Israelul, unele conturi de OSINT spun că din imaginile video apărute obiectele care lovesc Israelul ar putea fi rachete balistice.

Un oficial israelian din IDF, citat de presa națională, spune că 99% din drone și rachetele lansate de Iran au fost interceptate.

Avioanele iordaniene au distrus zeci de drone care zburau către Israel, au spus două surse regionale de securitate, potrivit Reuters.

Interceptări au avut avut loc și deasupra Ammanului, capitala Iordaniei:

Mai multe explozii au fost auzite deasupra Ierusalimului, scriu AFP și Reuters. Televiziunea locală a relatat, potrivit unui martor Reuters, că sunt interceptări aeriene ale dronelor lansate de Iran.

Trei oficiali americani citați de Reuters au spus că armata americană a doborât sâmbătă spre duminică drone iraniene, fără a preciza numărul exact sau loculAnterior, un oficial israelian al apărării a declarat la Radioul Armatei că peste 100 de drone iraniene au fost deja interceptate în afara spațiului aerian israelian, scrie Times of Israel.

Dronele au fost doborâte de Statele Unite și Regatul Unit.

Președintele american Joe Biden a declarat că aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran au fost interceptate, adăugând că va convoca duminică o reuniune a liderilor G7, potrivit The Guardian.

Condamnând atacul, liderul american a afirmat, într-o declarație de la Casa Albă, că Iranul a fost ajutat de grupări din Yemen, Siria și Irak.

„La indicațiile mele, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a deplasat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute. Datorită acestor desfășurări și a abilității extraordinare a militarilor noștri, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care se apropiau”, a declarat Biden.

Liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul „de fier" al SUA față de Israel în convorbirea cu Benjamin Netanyahu.

„I-am spus că Israelul a demonstrat o capacitate remarcabilă de a se apăra și de a învinge chiar și atacuri fără precedent - trimițând un mesaj clar dușmanilor săi că nu pot amenința în mod eficient securitatea Israelului”, a subliniat Biden.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO: Nistrul, secat în zona orașului Hotin din Ucraina; Ministerul Mediul: „R. Moldova nu va fi afectată”
  • Reacția Moscovei după apelul șefului NATO ca aliații să lase Ucraina să atace ţinte din Rusia cu armament din Occident
  • VIDEO // Aparat de zbor în flăcări, filmat în timp ce cade la Ialoveni. Apelul Poliției
  • Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să-și înceteze ”imediat” ofensiva la Rafah
  • VIDEO: Oleg Serebrian: „Nu cred că la Tiraspol există prea multă dorință de a implica regiunea într-un conflict”
  • MAE dezminte noi falsuri lansate în spațiul public: Israelul nu introduce, la moment, vize electronice pentru cetățenii R.Moldova
  • Noi aberații de la Moscova: „Aderarea R.Moldova și Ucrainei la UE ar însemna extinderea NATO spre Est”
  • VIDEO // Prim-ministrul României: Planul Rusiei de a îngenunchea R.Moldova folosind arma energiei a eșuat
  • VIDEO Spania, Norvegia şi Irlanda recunosc Palestina. Israelul îşi recheamă ambasadorii
  • VIDEO: Maia Sandu s-a întâlnit cu jucătorii de la „Petrocub Hâncești”: I-a felicitat pentru titlul de campioni ai Moldovei