Știrinews.24.md
1 Februarie 2023, 21:27
49

Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite

Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite

În ședința de astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind serviciile publice de transport feroviar de pasageri, prin care sunt reglementate condițiile privind prestarea serviciilor publice, contractele de servicii publice și conținutul acestora, modul de atribuire a contractelor de servicii publice, materialul rulant feroviar utilizat în servicii de transport, controlul respectării clauzelor contractelor, modul de calculare a compensației și raportarea privind obligațiile de serviciu public. 

Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.

În a doua jumătate a anului 2023, este planificată lansarea concursului ofertelor de intenție, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de până la 15 ani.

Contractul privind obligațiile de servicii publice, care urmează a fi negociat cu potențialii beneficiari, prevede ca întreprinderile feroviare să pună în circulație material rulant modern, echipat cu mobilier comod, sisteme de climatizare, spații accesibile persoanelor cu dizabilități, zone sanitare conforme standardelor sanitare, dispozitive pentru alimentarea gadgeturilor, dispozitive care ar afișa locația trenului, date despre următoarea stație, ora, temperatura de afară, temperatura din vagon. 

De asemenea, operatorii de transport feroviar local de călători vor trebui să asigure digitalizarea serviciului de vânzare/returnare a tichetelor, iar evidența călătorilor în trenuri urmează să fie efectuată de sisteme electronice, pentru a evita implementarea schemelor infracționale prin supraevaluarea pierderilor.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Armata ucraineană declară că a doborât un bombardier strategic rusesc Tu-22M3, capabil să transporte arme nucleare
  • Chișinău // Incendiu într-un local la Telecentru. O persoană, transportată la spital cu arsuri
  • Precizările Fiscului referitoare la aplicarea cotelor impozitelor și taxelor locale pentru anul 2024 în orașul Chișinău
  • Astăzi începe campania electorală pentru concurenții înregistrați la alegerile locale noi și parțiale din 19 mai
  • Maia Sandu la „Empower Locals 2024: Afacerile locale merg în UE”: „Aderarea la UE e cel mai bun viitor pe care îl putem oferi generației noastre și celor următoare”
  • Asistenții personali, demiși de autoritățile locale din Chișinău, vor fi angajați de Ministerul Muncii și Protecției Sociale
  • În cele 9 localități unde pe 19 mai vor avea loc alegeri locale noi, vor fi deschise 13 secții de votare
  • 14 persoane, transportate la spital în urma accidentului grav de la Măgdăcești. Poliția anunță cum s-a întâmplat totul
  • Un autobuz cu pasageri, de pe ruta Bălți-Pîrlița, lovit de un tren marfar la Fălești: Șoferul nu ar fi cedat trecerea locomotivei
  • Alegeri locale în Turcia: Opoziţia l-a surprins pe Erdogan cu o victorie istorică