Știrinews.24.md
22 Martie 2023, 14:30
52

MAEIE, despre „teoria” Mariei Zaharova referitor la limba română: „Nu acceptăm lecții de istorie”

MAEIE, despre „teoria” Mariei Zaharova referitor la limba română: „Nu acceptăm lecții de istorie”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o reacție la acuzațiile făcute de reprezentanta ministerului rus de externe, Maria Zaharova, cu privire la limba română.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie”, se spune în declarația MAEIE.

Instituția reiterează apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.

Declarațiile ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu, în care spunea că limba moldovenească nu există, au deranjat Kremlinul. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a răspuns cu un atac dur la adresa oficialului.

„ Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a declarat aceasta.

Amintim că la 16 martie, Parlamentul a adoptat în lectură finală legea ce prevede includerea sintagmei „limba română” în toate documentele oficiale.

Astfel, noțiunile „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” vor fi înlocuite cu fireasca sintagmă „limba română”.

Totodată, sărbătoarea „Limba noastră”, va fi numită oficial „Limba română”.

imediat după aceea, la 18 martie, Maria Zaharova a criticat decizia autorităților de la Chișinău. Ea a declarat că urmând logica istorică, limba română ar trebui numită moldovenească, și nu invers. Totodată, a ținut să menționeze că „limba moldovenească” va fi păstrată în continuare pe teritoriul enclavei din stânga Nistrului.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Ministrul Economiei, despre patentari: Norma privind aparatul de casă nu se negociază și nu vom renunța
  • Date preliminare despre evaluarea candidaților la funcții în CSP
  • Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru Moldova. Ar fi vorba despre 10,5 milioane de lire sterline
  • VIDEO: Maia Sandu, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, discuție despre următorii pași pe calea europeană
  • Iohannis, despre obiectivul RM de a adera la UE în 2030: Dacă toată lumea se străduiește, se poatea realiza în câțiva ani
  • Vizitează expoziția de fotografii și documente cu genericul „Sfatul Țării – file de istorie”, găzduită de Parlament
  • FBI face dezvăluiri despre ameninţările împotriva reginei Elisabeta în timul vizitelor în SUA
  • Automobilul a ieșit pe contrasens; Poliția oferă detalii despre accidentul grav de la Orhei
  • Număr record de elevi au luat 10 din oficiu la BAC-ul la limba străină: Trei candidați vor susține o singură probă de examen
  • „Nu vom tolera o altă agendă, decât cea a cetățeanului”; Dorin Recean, despre validarea mandatului Evgheniei Guțul