Știrinews.24.md
22 Martie 2023, 14:30
61

MAEIE, despre „teoria” Mariei Zaharova referitor la limba română: „Nu acceptăm lecții de istorie”

MAEIE, despre „teoria” Mariei Zaharova referitor la limba română: „Nu acceptăm lecții de istorie”

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a emis o reacție la acuzațiile făcute de reprezentanta ministerului rus de externe, Maria Zaharova, cu privire la limba română.

„Declarațiile reprezentantei oficiale a ministerului rus de externe reprezintă o ingerință în treburile interne ale Republicii Moldova. Este dreptul nostru suveran de a decide cum numim limba pe care o vorbim și nu acceptăm lecții de istorie”, se spune în declarația MAEIE.

Instituția reiterează apelul către partea rusă de a nu admite ingerințe în treburile interne ale Republicii Moldova.

Declarațiile ministrului de Externe român, Bogdan Aurescu, în care spunea că limba moldovenească nu există, au deranjat Kremlinul. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a răspuns cu un atac dur la adresa oficialului.

„ Ministrul Aurescu a declarat că limba moldovenească ar fi fost creată artificial în perioada sovietică. Nici domnul Bogdan Aurescu nu a existat niciodată, dar până la urmă a fost creat. Este posibil acum să-l numim o construcţie artificială”, a declarat aceasta.

Amintim că la 16 martie, Parlamentul a adoptat în lectură finală legea ce prevede includerea sintagmei „limba română” în toate documentele oficiale.

Astfel, noțiunile „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” și „limba maternă” vor fi înlocuite cu fireasca sintagmă „limba română”.

Totodată, sărbătoarea „Limba noastră”, va fi numită oficial „Limba română”.

imediat după aceea, la 18 martie, Maria Zaharova a criticat decizia autorităților de la Chișinău. Ea a declarat că urmând logica istorică, limba română ar trebui numită moldovenească, și nu invers. Totodată, a ținut să menționeze că „limba moldovenească” va fi păstrată în continuare pe teritoriul enclavei din stânga Nistrului.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Ministerul Apărării a respins informațiile despre o nouă dronă care ar fi survolat spațiul aerian al Republicii Moldova
  • Deputat PAS, despre posibila cerere de alipire a Transnistriei la Rusia: „Vreau să asigur cetățenii ca va fi pace
  • FOTO | În semn de solidaritate, clădirea Muzeului de Istorie a orașului Chișinău a fost iluminată în culorile drapelului Ucrainei
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Maia Sandu, despre refuzul Rusiei de a-l extrăda pe Ilan Șor: „Kremlinul vrea să îl folosească în continuare pe Șor și toată gruparea lui coruptă pentru a destabiliza Republica Moldova”
  • Maia Sandu, despre moartea lui Alexei Navalnîi: O reamintire clară a asupririi îngrozitoare a disidenților de către regimul de la Kremlin
  • CSM a acceptat raportul Pre-Vetting pe primul judecător de la CSJ care a promovat evaluarea: Despre cine este vorba
  • Detalii despre dronă iraniană „Shahed”, căzută la Vulcănești. A fost depistată partea de luptă care conținea 50 kg de substanță explozivă
  • Cristina Gherasimov, așteptată la Bruxelles: Va discuta cu oficialii europeni despre pașii în procesul de aderare a RM la UE
  • Maia Sandu a discutat cu profesorii și rectorii despre referendumul pentru aderarea Moldovei la UE