Știrinews.24.md
26 Mai 2023, 16:06
73

FBI face dezvăluiri despre ameninţările împotriva reginei Elisabeta în timul vizitelor în SUA

FBI face dezvăluiri despre ameninţările împotriva reginei Elisabeta în timul vizitelor în SUA

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a publicat recent arhive referitoare la vizitele în această ţară a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în deceniile 1980 şi 1990, în care apar informaţii despre ameninţările la adresa ei, inclusiv posibila pregătire a unui asasinat, transmit vineri AFP și Agerpres.

Pe site-ul de internet al FBI, o notă se referă în special la vizita făcută de Elisabeta şi soţul ei, prinţul Philip, pe coasta de vest a SUA, în 1983. Poliţia din San Francisco a primit de la o sursă apropiată de mediile naţionaliste irlandeze informaţii că un bărbat care afirma că fiica sa a fost ucisă în Irlanda de Nord cu un glonţ de cauciuc şi-a exprimat intenţia de "a-i face rău" reginei. El avea de gând să acţioneze fie aruncând de pe podul Golden Gate un obiect asupra iahtului regal Britannia, fie încercând să o ucidă pe regină în timpul vizitei în Parcul Naţional Yosemite.

Cu patru ani înainte, în 1979, organizaţia paramilitară Armata Republicană Irlandeză (IRA) îl ucisese cu o bombă, la Londra, pe lordul Louis Montbatten, vărul Elisabetei. Era perioada aşa-numitelor Troubles (tulburări, probleme - n. red.), a confruntărilor sângeroase între unioniştii nord-irlandezi, majoritatea protestanţi, loiali Regatul Unit, şi republicanii irlandezi, în general catolici.

Mai târziu, în 1991, o notă referitoare la o vizită de stat a reginei prezintă ameninţări ale unor grupuri irlandeze care doreau să perturbe evenimentele la care urma să asiste suverana britanică - un meci de baseball şi o recepţie la Casa Albă.

Regina Elisabeta, decedată în septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, a fost ţinta mai multor tentative de asasinat, reaminteşte AFP. În 1970, presupuşi simpatizanţi ai IRA au încercat să deraieze trenul regal la vest de Sydney, în Australia. În 1981, IRA a planificat un atentat cu bombă în timpul unei vizite a suveranei în nordul Scoţiei.

Un document din 1989 afirmă că, deşi nu se formulaseră ameninţări specifice împotriva reginei, posibilitatea unor astfel de acţiuni ale IRA contra monarhiei britanice era "în continuare prezentă".

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Agenția Națională de Prevenire și Combatere a Violenței împotriva Femeilor și a Violenței în Familie va activa din 2024
  • 25 noiembrie - Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor (ONU)
  • Legislația care se referă la aplicarea sancțiunilor internaționale va fi îmbunătățită. Documentul face parte din Planul de acțiuni pentru implementarea măsurilor propuse de Comisia Europeană în Avizul privind cererea de aderare a R. Moldova la UE
  • VIDEO Șeful IGP, despre protestele agricultorilor: Au fost constatate o serie de încălcări admise de participanți
  • Bolea despre protestul fermierilor: Nu putem vorbi de soluții generale pentru toți. Deciziile trebuie să fie țintite
  • VIDEO Maia Sandu, în vizită neanunțată la Kiev. Va discuta cu Charles Michel și Volodimir Zelenski despre viitorul nostru european
  • Detalii despre perchezițiile efectuate la un reprezentant al PP Șansă din Bălți; Au fost ridicate liste și 192 360 de lei
  • Poliția, precizări despre perchezițiile de aseară: Angajații IGP au fost la domiciliul unui reprezentant al „Șansă”
  • „Gaz n-a fost, nu-i și nu va fi”. Ministrul Parlicov, despre gazele lui Șor pentru regiunea găgăuză
  • Dorin Recean, convorbire telefonică cu premierul Ucrainei; Despre ce au discutat