Știrinews.24.md
26 Mai 2023, 16:06
66

FBI face dezvăluiri despre ameninţările împotriva reginei Elisabeta în timul vizitelor în SUA

FBI face dezvăluiri despre ameninţările împotriva reginei Elisabeta în timul vizitelor în SUA

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a publicat recent arhive referitoare la vizitele în această ţară a reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii în deceniile 1980 şi 1990, în care apar informaţii despre ameninţările la adresa ei, inclusiv posibila pregătire a unui asasinat, transmit vineri AFP și Agerpres.

Pe site-ul de internet al FBI, o notă se referă în special la vizita făcută de Elisabeta şi soţul ei, prinţul Philip, pe coasta de vest a SUA, în 1983. Poliţia din San Francisco a primit de la o sursă apropiată de mediile naţionaliste irlandeze informaţii că un bărbat care afirma că fiica sa a fost ucisă în Irlanda de Nord cu un glonţ de cauciuc şi-a exprimat intenţia de "a-i face rău" reginei. El avea de gând să acţioneze fie aruncând de pe podul Golden Gate un obiect asupra iahtului regal Britannia, fie încercând să o ucidă pe regină în timpul vizitei în Parcul Naţional Yosemite.

Cu patru ani înainte, în 1979, organizaţia paramilitară Armata Republicană Irlandeză (IRA) îl ucisese cu o bombă, la Londra, pe lordul Louis Montbatten, vărul Elisabetei. Era perioada aşa-numitelor Troubles (tulburări, probleme - n. red.), a confruntărilor sângeroase între unioniştii nord-irlandezi, majoritatea protestanţi, loiali Regatul Unit, şi republicanii irlandezi, în general catolici.

Mai târziu, în 1991, o notă referitoare la o vizită de stat a reginei prezintă ameninţări ale unor grupuri irlandeze care doreau să perturbe evenimentele la care urma să asiste suverana britanică - un meci de baseball şi o recepţie la Casa Albă.

Regina Elisabeta, decedată în septembrie anul trecut, la vârsta de 96 de ani, a fost ţinta mai multor tentative de asasinat, reaminteşte AFP. În 1970, presupuşi simpatizanţi ai IRA au încercat să deraieze trenul regal la vest de Sydney, în Australia. În 1981, IRA a planificat un atentat cu bombă în timpul unei vizite a suveranei în nordul Scoţiei.

Un document din 1989 afirmă că, deşi nu se formulaseră ameninţări specifice împotriva reginei, posibilitatea unor astfel de acţiuni ale IRA contra monarhiei britanice era "în continuare prezentă".

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Ministrul Economiei, despre patentari: Norma privind aparatul de casă nu se negociază și nu vom renunța
  • Date preliminare despre evaluarea candidaților la funcții în CSP
  • LIVE: Maia Sandu susține o conferință de presă; Șefa statului va face declarații referitoare la summitul CPE
  • Prim-ministrul Marii Britanii a anunțat un nou sprijin pentru Moldova. Ar fi vorba despre 10,5 milioane de lire sterline
  • VIDEO: Maia Sandu, Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski, discuție despre următorii pași pe calea europeană
  • Iohannis, despre obiectivul RM de a adera la UE în 2030: Dacă toată lumea se străduiește, se poatea realiza în câțiva ani
  • Energocom va face noi achiziții de gaze din contul a 200 de milioane de euro. De unde vin banii și ce spune ministrul Energiei
  • Automobilul a ieșit pe contrasens; Poliția oferă detalii despre accidentul grav de la Orhei
  • „Nu vom tolera o altă agendă, decât cea a cetățeanului”; Dorin Recean, despre validarea mandatului Evgheniei Guțul
  • Despre norul radioactiv care s-ar îndrepta spre Europa de Vest: Ce înseamnă „uraniu sărăcit”?