Știrinews.24.md
22 Mai 2023, 16:56
279

Dosarul fostului democrat, Vladimir Andronachi, examinat cu ușile închise. De ce Veronica Dragalin critică decizia

Dosarul fostului democrat, Vladimir Andronachi, examinat cu ușile închise. De ce Veronica Dragalin critică decizia

Procurorul șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, face un apel către Parlament să modifice Codul de procedură penală astfel încât procurorii să obțină dreptul de a contesta deciziile, contrare normelor legale, emise de instanță. Apelul a fost făcut odată ce magistratul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, care examinează cauza penale de învinuire a ex-deputatului Vladimir Andronachi, în dosarul ,,Frauda Bancară”, a decis examinarea cauzei cu ușile închise.  

Săptămâna trecută Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani a dispus astăzi, 19 mai 2023, prelungirea arestului la domiciliu cu 30 zile în privința învinuitului Vladimir Andronachi. Demersul procurorului de înlocuire a măsurii preventive din arest la domiciliu cu arest preventiv a fost respins. Judecătorul a acceptat argumentul inclulpatului care a mențiuonat că ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional” familia inculpatului. Judecătorul a mai argumentat că probele acumulate de la instituții financiare ,,constituie secret bancar” și că ,,în materialele cauzei se conțin informații care se atribuie inclusiv la secretul de stat”.

De altă parte, procurorul șef al PA, Veronica Dragalin, susține că o astfel de decizie este inadmisibilă, iar societatea are dreptul să cunoască cum a fost comisă cea mai mare fraudă din istoria Republicii Moldova prin care au fost sustrase miliarde de lei de la cetățeni. 

„Această decizie nefondată încalcă Legea, Constituția Republicii Moldova și principiile Europene. Schemele și infracțiunile comise în frauda bancară nu vor fi acoperite și ascunse ca ,,secrete bancare ,,secrete de stat”. Legea nu permite acuzatorului de stat să conteste această decizie la această etapă a judecării cauzei, or Codul de procedură penală stabilește expres că astfel de încheieri ale instanței pot fi contestate doar odată cu sentința. În context, venim cu un îndemn public și urgent către Parlament să modifice Codul de procedură penală care să permită procurorilor să conteste așa tip de hotărîri judecătorești contrare normelor legale”, a menționat procurorul șef a PA, Veronica Dragalin. 

Până la modificarea legislației, PA solicită Consiliul Superior al Magistraturii să intervină cu răspundere disciplinară pe numele judecătorului. 

„Procuratura Anticorupție va solicita Consiliului Superior al Magistraturii intervenția legală pentru inițierea unei proceduri disciplinare împotriva judecătorului care a luat această decizie ce contravine Codul de procedură penală, Constituția, și Convenția Europeană. Solicităm ca nou-formatul CSM, să examineze sesizarea pe acest caz cât de curând posibil”, a punctact Dragalin. 

Vladimir Andronachi a fost reţinut la 2 noiembrie în Ucraina şi extrădat în aceeaşi zi poliţiştilor de frontieră moldoveni. Sursele portalului Anticorupţie.md susţin că Andronachi se ascundea în Ungaria şi a venit în Ucraina unde avea interese de afaceri. Ex-deputatul moldovean a fost reţinut imediat cum a trecut din Polonia în Ucraina, fiind declarat indizerabil pe teritoriul ţării vecine.

Dosarul pe numele fostului deputat, Vladimir Andronachi a fost transmis în judecată la 10 martie 2023. Acesta a fost repartizat unui judecător care a plecat în concediu, iar ulterior acesta a înainta cererea de demisie, respectiv până în acest moment nu a avut loc nici o ședință de judecată. Săptămâna aceasta cauza a fost trasmisă unui alt judecător din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Iar prima ședință a fost planificată pentru data de 16 mai. 

Deși, PA a emis o cerere prin care a solicitat ca acest dosar să fie examinat în regim de urgență, cererea a fost respinsă. Dacă va fi găsit vinovat pe cele două capete de acuzare care i se incriminează, escrocherie și spărare de bani, Andronachi riscă 25 de ani de închisoare. 

Vladimir Andronachi a declarat anterior că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO. Clar și răspicat! Vladimir Putin va fi arestat dacă vine în Republica Moldova
  • Reconfirmarea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, pusă pe stop de CSM. Cum este argumentată decizia
  • Dosarul „Bismobil Kitchen”: Mihail Șaran și alți trei angajați ai companiei, trimiși pe banca acuzaților
  • Adunarea Națională „Moldova Europeană” întrunește astăzi cetățenii RM care își doresc un viitor democratic și european
  • Medicul pensionar care a comandat asasinarea fostului partener și killerul angajat de el - în arest pentru 30 de zile
  • VIDEO Vladimir Andronachi rămâne în arest la domiciliu încă 30 zile. Detalii de la PA
  • DOC/ Prima ședință de judecată în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Numele și activitatea magistratului care va examina cauza penală
  • LIVE pe RLIVE TV: Decizia finală la Guvern privind zilele libere pe 1-2 iunie și distribuirea carburanților din România
  • Au cerut bani pentru a influența decizia unui judecător: Un avocat și complicele său, condamnați pentru trafic de influență
  • Vladimir Vitiuc îi va locul lui Ilan Șor în Parlament: CEC va propune CC validarea mandatului de deputat