Știrinews.24.md
23 Ianuarie 2023, 18:44
35

Brazilia şi Argentina vor prezenta un plan al unei monede comune; Ar putea fi adoptată și de alte țări din America Latină

Brazilia şi Argentina vor prezenta un plan al unei monede comune; Ar putea fi adoptată și de alte țări din America Latină

Brazilia și Argentina vor anunța săptămâna aceasta că încep pregătirile pentru a crea o monedă comună, care să ducă în final la formarea celui mai mare bloc monetar din lume, după Zona Euro, arată o analiză Financial Times, potrivit Biziday.

Oficiali din cele două țări au declarat pentru Financial Times că iniţial, va fi prezentat modul în care noua monedă poate stimula comerțul regional și poate reduce dependența de dolarul american. La început, ea va circula în paralel cu monedele naționale din Brazilia (real) și Argentina (peso).

Ministrul argentinian al Economiei a afirmat că ar putea dura ani de zile până la concretizarea planului, având în vedere că Europei i-au trebuit 35 de ani pentru crearea euro. FT a calculat că un bloc monetar care cuprinde America Latină ar reprezenta aproximativ 5% din PIB-ul global exprimat în dolari, în vreme ce Zona Euro este responsabilă pentru 14% din PIB-ul mondial.

Comerțul între Brazilia și Argentina a înflorit în primele 11 luni ale anului trecut, înregistrând o creștere cu 21% față de perioada similară din 2021. Autoritățile de la Buenos Aires sunt cele mai interesate de o monedă comună, mai scrie publicația financiară, în condițiile în care banca centrală tipărește bani ca să finanțeze cheltuielile, iar inflația se apropie de 100%. În primii trei ani de mandat ai președintelui Alberto Fernández, cantitatea de bani aflată în circulație a crescut de patru ori mai mult, conform datelor băncii centrale.

În Brazilia, însă, vor exista îngrijorări față de această idee, în condițiile în care Argentina a intrat în incapacitate de plată în 2020 și are împrumuturi de 40 de miliarde de dolari luate de la FMI, în urma unui plan de salvare din 2018.

Este de așteptat ca anunțul oficial să fie făcut duminică, în contextul vizitei președintelui brazilian Lula Da Silva în Argentina, prima călătorie în străinătate după preluarea mandatului. Liderul participă la un summit regional cu lideri din alte 32 de state.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Erdogan: Turcia ar putea aproba cererea Finlandei de aderare la NATO, dar nu susține candidatura Suediei
  • BREAKING NEWS: Aprobat de Guvern: Starea de urgență ar putea fi prelungită cu 60 de zile, în Moldova
  • Ucraina va primi până la 140 de tancuri în „primul val” de livrări din partea unei coaliții de 12 țări – Kuleba
  • Mitropolia Moldovei se opune unei decizii CtEDO privind recunoașterea prin lege a cuplurilor LGBT
  • Toți operatorii de taxi vor putea prelua pasageri de la Aeroportul Internațional Chișinău
  • 19 percheziții și alte cinci persoane reținute în dosarul denumit generic „Bis Mobil Kitchen”
  • FOTO // Poliția de Frontieră și Agenția Frontex au desfășurat un exercițiu comun în sectorul de frontieră Tudora
  • Consiliul Uniunii Europene a prelungit pentru alte șase luni sancțiunile economice împotriva Federației Ruse
  • Ceban anunță că locuitorii capitalei ar putea rămâne fără apă din cauza datoriilor ACC la energia electrică: „Mirosul urât va reapărea”