Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 11:34
1001

Lovitură de stat dejucată în Germania. Mai mulți extremiști și foști militari plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea

Lovitură de stat dejucată în Germania. Mai mulți extremiști și foști militari plănuiau să ocupe Parlamentul și să preia puterea

În percheziții au fost implicați peste 3.000 de polițiști și forțe de securitate din 11 landuri. Suspecții au fost arestați în landurile Baden-Wuerttemberg, Bavaria, Berlin, Hesse, Saxonia Turingia, precum și în Austria și Italia, a precizat Procuratura.

Un soldat activ, membru al Comandamentului Forțelor Speciale, și mai mulți rezerviști se numără printre cei vizați de anchete, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Serviciului de Informații Militare. Ministrul Justiției, Marco Buschmann, a anunțat pe Twitter că are loc o operațiune anti-teroristă majoră.

Suspecții sunt acuzați că pregăteau, începând din noiembrie 2021, o lovitură de stat - răsturnarea republicii și organizarea unei noi forme de stat pe modelul Germaniei de la 1871.

Conform anchetatorilor germani, grupul era format din membri ai micării de extremă-dreapta Reichsburger (Cetățenii Reichului), ai cărei susținători spun că „Reich-ul german încă există în granițele sale de dinainte de 1939”, scrie BBC. Gruparea se afla de mai mult timp în atenția poliției germane din cauza unor atacuri violente și a teoriilor conspiraționiste pe care le promovau.

Ei ar fi pus la cale un asalt asupra clădirii parlamentului, iar un rol important l-ar fi avut un cetățean german în vârstă de 71 de ani, cunoscut sub numele de „prințul Heinrich al XIII-lea”, el fiind unul dintre cei doi presupuși lideri ai grupării care au fost arestați.

Anchetatorii estimează că din acest grup care complota o lovitură de stat făceau parte aproximativ 50 de bărbați și femei. „Nu avem încă un nume pentru acest grup”, a declarat un purtător de cuvânt al Procuraturii federale, conform BBC.

Anchetatorii mai spun că suspecții avea deja planuri pentru a conduce Germania, prin „mijloace militare și violență împotriva reprezentanților statului”.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Parlamentul a numit în funcție cinci membri ai Consiliului pentru egalitate
  • FOTO/ Președinta Maia Sandu a conferit distincții de stat mai multor personalități din diverse domenii de activitate
  • VIDEO // Au pretins 5 .000 de euro de la doi moldoveni în Germania, amenințându-i și șantajându-i. Doi suspecți, reținuți de Poliție
  • Germania a donat unei școli profesionale din Râșcani un set de echipamente în valoare de un milion de lei
  • Gruparea Stat Islamic revendică atacul armat de la sala de concerte de la periferia Moscovei
  • VIDEO // Poliția a reținut doi bănuiți în acțiuni de șantaj în Germania și R. Moldova
  • Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina
  • Mihai Popșoi, întrevederi la Bruxelles cu mai mulți oficiali europeni. Ce i-a spus Josep Borrell vicepremierului
  • Supravieţuirea Ucrainei este în pericol, avertizează şeful Pentagonului. Germania anunţă un pachet de ajutor militar
  • Șefa statului i-a conferit „Ordinul Republicii ” Secretarului de Stat al Carolinei de Nord, Elaine F. Marshall