Știrinews.24.md
21 Mai 2022, 14:01
456

Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa

Întâlnire de urgenţă a OMS pe tema variolei maimuţei: 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a reunit vineri într-o întâlnire de urgenţă pe tema noului focar care a izbucnit în Europa, variola maimuţei, o infecţie virală frecventă în vestul şi centrul Africii, după ce peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în mai multe state europene, relatează Reuters.

Comisia OMS care urmează să se întâlnească este grupul consultativ strategic şi tehnic privind pericolele infecţioase cu potenţialul de a se transforma în pandemie sau epidemie (STAG-IH), care consiliază OMS cu privire la riscurile infecţioase care ar putea reprezenta o ameninţare în domeniul sănătăţii la nivel mondial.

Cazurile de variola maimuţei au fost până în prezent confirmate în cel puţin cinci ţări europene – Regatul Unit, Spania, Portugalia, Germania şi Italia – precum şi în Statele Unite, Canada şi Australia.

Cele mai recente cazuri au fost raportate, vineri, în Portugalia, unde au fost identificate 23 de cazuri confirmate, şi în Spania, unde au fost raportate 21 de cazuri, scrie News.ro.

Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Identificată pentru prima dată la maimuţe, boala se răspândeşte de obicei prin contact apropiat şi s-a răspândit rar în afara Africii. Aşadar, aceste cazuri în lanţ au stârnit îngrijorare în Europa.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu se aşteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândeşte la fel de uşor ca SARS-COV-2.

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate.

Nu există un vaccin specific, însă cele mai recente studii arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt până la 85% eficiente împotriva variolei maimuţelor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Autorităţile britanice au anunţat joi că oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Vot în prima lectură: Republica Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa
  • O secție din cadrul spitalului „Gheorghe Paladi” a fost reparată capital
  • Pădurile Moldovei, mai protejate? Noul Cod Silvic a fost aprobat de Parlament
  • MAE dezminte informațiile Irinei Vlah, potrivit căreia o moldoveancă ar fi fost rănită în atentatul de la Moscova
  • Accidentul de la Boldurești: IGP anunță că angajați de la IP Nisporeni au fost demiși, iar unul s-a ales cu mustrare
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • Întâlnire la București între premierii Republicii Moldova și României. Dorin Recean: „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română pe care o vorbim și cultură”
  • VIDEO: CNA desfășoară percheziții într-un dosar de corupție; Sunt implicați avocați, polițiști și un fost judecător al CSJ
  • VIDEO / Un pușcăriaș și-a pus capăt zilelor, după ce a fost șantajat de alți deținuți. Poliția a descins cu percheziții în trei penitenciare
  • Doi judecători și un avocat, luați pe sus de ofițerii CNA. Sunt bănuiți de trafic de influență și acte de corupție