Știrinews.24.md
28 Septembrie 2022, 14:48
511

Erdogan îi dă un mesaj clar lui Putin. De teama sancțiunilor SUA, toate băncile din Turcia renunță la sistemul de plăți Mir al Rusiei

Postul de televiziune NTV din Turcia a transmis, miercuri, că nu mai e nicio bancă din țară care să accepte sistemul de plăți Mir. Potrivit Bloomberg, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi intenționează să oprească procesarea plăților prin intermediul Mir, scrie Digi24.

Decizia lor vine după ce două dintre marile bănci private din țară au luat o hotărâre similară săptămâna trecută. Președintele turc Recep Erdogan a discutat săptămâna trecută cu oficiali din sistemul financiar despre alternativele la sistemul rusesc Mir.

Erdogan îi dă un mesaj clar lui Putin. De teama sancțiunilor SUA, toate băncile din Turcia renunță la sistemul de plăți Mir al Rusiei

Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale pentru invazia Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU. Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei indică o schimbare subtilă în atitudinea până acum neutră a lui Erdgan, după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, potrivit Bloomberg.

Este de așteptat ca în această săptămână, Turcia – care este o destinație populară pentru rușii care fug de războiul din Ucraina și de mobilizarea pentru război anunțată de Vladimir Putin -  să anunțe oficial decizia cu privire la cardurile Mir. 

Se estimează că mai mult de jumătate din populația Rusiei are un card Mir, pe care Rusia a început să-l dezvolte în 2015 pentru a ocoli sancțiunile occidentale, după anexarea Crimeei Unele bănci din alte țări prietene cu Rusia, inclusiv Kazahstan, Uzbekistan și Tadjikistan, au suspendat, de asemenea, utilizarea sistemului Mir.

Doar Armenia, Belarus și Kârgâzstan mai acceptă carduri Mir.  Decizia de suspendare a Mir limitează capacitatea cetățenilor ruși aflați în străinătate de a face tranzacții cu cardul, după ce sancțiunile occidentale le-au făcut inutilizabile cardurile Visa și Mastercard emise de Rusia.

Trezoreria SUA a avertizat în această lună băncile din afara Statelor Unite că menținerea sistemului Mir „ar risca să sprijine eforturile Rusiei de a se sustrage de la sancțiunile SUA”.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • „O creatură bolnavă și cinică”. Reacția lui Zelenski la acuzațiile fără dovadă ale lui Putin la adresa Ucrainei pentru implicarea în masacrul de la Crocus
  • Atacuri aeriene masive ale Rusiei asupra centrului și vestului Ucrainei. Polonia a ridicat în aer aviația
  • Vladimir Putin, despre atacul de la Moscova:Toți cei care au ordonat atacul vor fi pedepsiți. Suspecții încercau să fugă în Ucraina
  • Klaus Iohannis: Republica Moldova se confruntă cu amenințări hibride fără precedent și este cel mai afectat stat de agresiunea Rusiei, după Ucraina
  • Șoriștii sar în apărarea Rusiei, interzisă la Conferința FAO; Grosu: „Șefii voștri seamănă moarte, nu au ce căuta aici”
  • MAE a interzis participarea în persoană a reprezentanților Rusiei la conferința FAO
  • Un angajat al Ambasadei Rusiei la Chișinău, declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova
  • Putin a comentat pentru prima dată moartea lui Aleksei Navalnîi
  • Vladimir Putin câștigă alegerile prezidențiale din Federația Rusă
  • Alegerile prezidențiale din Rusia, rezultate preliminare: Vladimir Putin a câştigat cu 87 la sută