Știrinews.24.md
17 Noiembrie 2022, 15:27
1818

Astăzi, 17 noiembrie, este marcată Ziua mondială a copiilor născuți prematur. Cel mai mic copilaș de la Institutul Mamei și Copilului are 878 de grame și s-a născut câteva zile în urmă

Astăzi, 17 noiembrie, este marcată Ziua mondială a copiilor născuți prematur. Cel mai mic copilaș de la Institutul Mamei și Copilului are 878 de grame și s-a născut câteva zile în urmă

„Copilașii prematuri sunt cele mai firave ființe. În secția noastră cel mai mic copilaș are 878 de grame, s-a născut câteva zile în urmă, la un termen de 27 de săptămâni de gestație. Este un băiețel bravo, pentru care noi, neonatologii, acum facem tot posibilul ca să fie sănătos”, spune Inna Sîrghe, medic neonatolog-reanimatolog la Institutul Mamei și Copilului.

Majoritatea copilașilor prematuri care ajung în secția Reanimare și Terapie Intensivă nou-născuți sunt în stare gravă și extrem de gravă.

Ei necesită o serie de manevre de reanimare și noi le facem pe toate cele necesare, inclusiv investigații, tratament. Foarte mult depinde însă de cum reacționează organismul copilașilor. Cele mai grele pentru ei sunt primele 24 de ore de la naștere, urmează 72 de ore, 7 zile și 21 de zile. La fiecare din aceste etape avem de înfruntat diverse obstacole. Noi permanent facem schimb de informații cu colegii din alte țări, implementăm metode noi de tratament.

Secția a fost dotată recent cu dispozitive medicale moderne – ventilatoare pulmonare, incubatoare, lămpi de fototerapie, mese radiante, etc, necesare pentru acordarea ajutorului medical calificat și asigurarea condițiilor prielnice pentru dezvoltarea bebelușilor.

„Le oferim căldură, care este foarte importantă pentru acești copilași. Totul este steril, ei fiind foarte sensibili și având nevoie să fie maxim protejați de factorii externi care ar putea influența negativ asupra stării lor. Acum avem incubatoare noi, moderne, ușor de manevrat, de prelucrat și încălzit. La fel, avem suficiente și diverse aparate de ventilare pulmonară, foarte importante, având în vedere că, majoritatea copiilor din secția noastră au nevoie de respirație asistată, nu pot respira de sine stătător. Avem și monitoare moderne, cu ajutorul cărora monitorizăm funcțiile vitale, care la acești bebeluși adesea se schimbă brusc. Într-un moment, copilul cu saturația 100 are desaturație sau apnee. Este vorba de secunde, în care doar aparatele date ne ajută. Respectiv, echipamentele primite anul acesta ne sunt de mare ajutor. Când știi că se va naște un copil prematur, la noi în maternitate, trebuie să mai aduci și un copilaș dintr-un raion, iar în secție și așa sunt mulți bebeluși, nu poți să nu fii asigurat cu mai multe dispozitive”.

Copilașii născuți prematur cu patologii grave din toată țara îi aducem în secție, prin intermediul Aviasan. Avem ambulanță de terapie intensivă, care este foarte bine dotată, corespunde cerințelor pentru transportarea nou-născuților. 

Copilașii prematuri au nevoie nu doar de îngrijiri medicale, dar și de grijă din partea părinților, susține medicul Inna Sîrghe.

„Mămicile au posibilitatea să fie alături de copilașii lor, aflați în secția noastră. Le încurajăm să vină la noi, la fiecare trei ore, și să stea cu copilașii lor 10-15 minute, să vorbească cu ei, să îi hrănească cu lapte matern, să îi atingă și să îi țină în brațe, oferindu-le căldură. Copilașii simt că mama lor este alături, îi aud mișcările. Noi le îndemnăm ca atunci când sunt la noi să aibă doar gânduri bune. Atâta timp cât noi suntem siguri în copilași, mamele de două ori mai multă încredere trebuie să aibă în bebelușii lor, că o să depășească totul.

Mămicile noastre, majoritatea stresate, treptat se învață a se bucura pentru fiecare mililitru în plus de lapte pe care l-a tolerat copilașul, pentru fiecare gram adăugat. Cu unele mămici continuăm să comunicăm și după ce pleacă acasă. Telefoanele noastre sunt pline doar cu fotografii cu copiii născuți prematur și videouri pe care mămicile ni le trimit. Acești copilași într-un final cresc sănătoși, înțelepți, studiază, ne bucurăm enorm pentru ei și pentru succesele noastre”.

Anual, la Institutul Mamei și Copilului este oferită asistență medicală la aproape 700 de nou-născuți prematuri. În anul 2021, în țară s-au născut prematur 1 841 de copii, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Toți copilașii născuți înainte de 37 de săptămâni de sarcină sunt considerați prematuri, se arată în comunicat.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Consiliul lui Kirill a emis un „ordin” care spune că Rusia este într-un „război sfânt”
  • Vameșii vor fi dotați cu camere video corporale; Proiectul este testat la PTF Leușeni
  • Echipa Republicii Moldova a cucerit medalii la Cupa Mondială de Para Powerlifting 2024
  • Natalia Barbu va evolua în prima semifinală de la Eurovision Song Contest 2024. Care este numărul norocos al interpretei
  • Atenție: Aruncarea deșeurilor vegetale în containerele municipale este interzisă
  • Regele Charles al Marii Britanii este „frustrat” de ritmul de recuperare după cancer, dezvăluie nepotul său
  • De la 1 aprilie începe înscrierea copiilor în clasa I, pentru anul viitor de studii
  • SFS atenționează: Astăzi expiră termenul de prezentare a declarației privind impozitul pe venit de către întreprinzători
  • FOTO // Un fost deputat s-a trezit cu mascații la ușă. Este bănuit de îmbogățire ilicită și spălare de bani
  • Procurorii cer arest preventiv pentru angajatul unei companii de transport. De ce faptă este învinuit