Știrinews.24.md
2 Decembrie 2022, 13:45
315

Zelenski anunță că organizațiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii: „Garantăm independența spirituală a Ucrainei”

Zelenski anunță că organizațiile religioase care au legătură cu Rusia vor fi scoase în afara legii: „Garantăm independența spirituală a Ucrainei”

„Astăzi a avut loc o ședință a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare, ședință în cadrul căreia am analizat numeroase fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase din Ucraina cu statul agresor”, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul zilnic transmis, seara, către ucraineni.

„Consiliul pentru Securitate Națională și Apărare a însărcinat Guvernul să prezinte Verhovna Rada (parlamentul ucrainean – n.r.) un proiect de lege privind imposibilitatea organizațiilor religioase afiliate la centrele de influență din Federația Rusă de a funcționa în Ucraina”, a anunțat Volodimir Zelenski. El a explicat că trebuie create condițiile pentru ca „niciun actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni și să slăbească Ucraina din interior”.

De asemenea, o structură specializată, Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință, a fost însărcinată să examineze din punct de vedere religios Statutul de conducere al Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a verifica „prezența unei legături bisericești-canonice cu Patriarhia Moscovei și, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”. Cu alte cuvinte, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ține de Patriarhia Moscovei riscă să fie scoasă în afara legii.

Zelenski a amintit și de situl mănăstirii Kiev-Pecersk, care de curând a făcut obiectul unor percheziții ale forțelor de securitate, suspiciunea fiind că adăpostește sabotori și armament rusesc. Vastul complex Pecersk Lavra din Kiev – în traducere, Mănăstirea Peșterilor din Kiev – este o comoară culturală ucraineană și sediu al aripii din Biserica Ortodoxă Ucraineană care se află sub tutela Patriarhiei Moscovei. Zelenski a anunțat că s-a decis „verificarea prezenței temeiurilor legale și a respectării condițiilor de folosire de către organizațiile religioase a proprietății situate pe teritoriul patrimoniului istoric și cultural național Kiev-Pecersk”. Înalții prelați ar putea fi, astfel, evacuați din complex.

„Toate organismele responsabile de asigurarea securității naționale trebuie să intensifice măsurile de identificare și combatere a activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios din Ucraina. Și să aplice sancțiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând”, a mai anunțat președintele ucrainean.

„Prin aceste decizii, garantăm independența spirituală a Ucrainei. (…) Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”, a justificat Volodimir Zelenski măsurile luate.

Ucraina s-a aflat sub conducerea spirituală a Moscovei cel puțin din secolul al XVII-lea, dar o parte a Bisericii Ortodoxe Ucrainene s-a rupt de Moscova în 2019 din cauza anexării Crimeei de către Rusia și a sprijinului acordat separatiștilor din Donbas.

În luna mai, într-o mișcare surprinzătoare, Biserica Ortodoxă Ucraineană care ține de Patriarhia Moscovei a rupt legăturile cu Biserica Rusă din cauza sprijinului acesteia din urmă, în special al Patriarhului Kirill, pentru ceea ce Moscova numește „operațiunea sa militară specială” în Ucraina. Gestul se pare, însă, că nu a convins că aceste legături sunt cu adevărat rupte.

În 2019, Ucraina a primit permisiunea din partea liderului spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume, Patriarhul Constantinopolului, de a forma o biserică independentă de Moscova, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, autocefală. Majoritatea ucrainenilor aparțin de această biserică.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • ULTIMA ORĂ/ Volodimir Zelenski l-a rechemat din funcție pe Ambasadorul Ucrainei în R. Moldova
  • Consiliul lui Kirill a emis un „ordin” care spune că Rusia este într-un „război sfânt”
  • Escrocheriile cu „ruda implicată în accident” // Poliția a reținut 4 suspecți, care au lăsat oamenii fără circa 900 000 de lei
  • VIDEO // Urmărire cu implicarea a 5 echipaje de poliție. Un escroc condamnat la ani grei de închisoare a încercat să scape de oamenii legii
  • Maia Sandu anunță Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, pentru al patrulea an consecutiv
  • Accidentul de la Boldurești: IGP anunță că angajați de la IP Nisporeni au fost demiși, iar unul s-a ales cu mustrare
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • NATO studiază posibilitatea de a doborî rachetele ruseşti care se apropie prea mult de frontierele sale
  • Un bărbat, care a încercat să violeze o minoră de 14 ani într-un parc din Chișinău, condamnat la 8 ani de detenție
  • Întâlnire la București între premierii Republicii Moldova și României. Dorin Recean: „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română pe care o vorbim și cultură”