Știrinews.24.md
19 Noiembrie 2023, 21:01
65

Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei

Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei

Guvernul finlandez a acuzat Rusia că a direcționat migranții către punctele de trecere ca răzbunare pentru decizia sa de a spori cooperarea în domeniul apărării cu Statele Unite, o afirmație respinsă de Kremlin.

Poliția de frontieră finlandeză a ridicat vineri, de la miezul nopții, bariere, la punctele de frontieră Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra și Niirala din sud-estul Finlandei, care reprezintă cea mai mare parte a traficului dintre cele două țări.

În ciuda închiderii, zeci de migranți au sosit sâmbătă după-amiază la punctele de trecere Nuijamaa și Vaalimaa și au aprins un foc de tabără la temperaturi sub zero, în spatele barierelor din sârmă ghimpată montate de polițiștii de frontieră, a declarat polițiștii de frontieră finlandezi.

În Nuijamaa, două persoane au reușit să depășească barierele și să intre în Finlanda, a adăugat acesta.

”În prezent îmbunătățim barierele, astfel încât ceva similar să nu mai fie posibil”, a spus colonelul Mika Rytkonen, potrivit postului de radio public finlandez YLE.

Finlanda împarte o graniță de 1.340 km cu Rusia, care servește și drept graniță externă a UE.

Aproximativ 300 de solicitanți de azil, majoritatea din Irak, Yemen, Somalia și Siria, au sosit în Finlanda săptămâna aceasta, potrivit poliției de frontieră.

Patru puncte obișnuite de trecere a frontierei rămân deschise deocamdată, dar acum poate fi solicitat azil doar la două dintre acestea, în Salla și Vartius, mai la nord, a spus poliția de frontieră.

Sâmbătă, 67 de persoane au ajuns să caute azil la postul Vartius, a declarat unitatea locală de grăniceri pe platforma X, cunoscută anterior ca Twitter.

Un grup de migranți a sosit cu jumătate de oră după ora de închidere a stației, a informat presa locală.

”În această situație, a trebuit să lăsăm acești oameni să intre în Finlanda pentru că Rusia nu i-a luat înapoi”, a declarat șeful postului Vartius, căpitanul Jouko Kinnunen, la postul finlandez MTV.

Kremlinul a declarat vineri că Finlanda face ”o mare greșeală” prin închiderea punctelor de trecere a frontierei și că măsura luată de Helsinki distruge relațiile bilaterale.

În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat statul Belarus, aliat apropiat al Moscovei, că a creat în mod artificial o criză a migranților la granițele lor, aducând oameni din Orientul Mijlociu și Africa și încercând să-i împingă peste graniță, o acuzație pe care Belarusul a negat-o în mod repetat.

Agenția de frontieră a Uniunii Europene Frontex a declarat vineri, pentru Reuters, că va trimite ofițeri în Finlanda pentru a ajuta la protejarea frontierei.

Ministrul de Finanțe, Riikka Purra, de la Partidul Finlandez anti-imigrație, a declarat joi că Finlanda este pregătită să închidă toate punctele de trecere de la granița cu Rusia, dacă este necesar.

Avocatul poporului finlandez a declarat săptămâna aceastacă  Helsinki încă mai are datoria în temeiul tratatelor internaționale și a legislației UE de a permite solicitanților de azil să solicite protecție.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • După 33 de ani de la ecranizarea „Singur Acasă”, Macaulay Culkin și-a primit steaua pe Hollywood Walk of Fame
  • Incendiu puternic la o școală internat din Dubăsari. Zeci de copii și cadre didactice au fost evacuate
  • VIDEO// A omorât un bărbat pentru că refuza să achite taxa de protecție. Un moldovean, dat în căutare acum 19 ani, reținut în Rusia
  • VIDEO: Un angajat al penitenciarului din Bălți, pe banca acuzaților după ce a încercat să livreze droguri unui deținut
  • FOTO/ Trei persoane ucise și opt rănite, după un atac armat la o stație de autobuz din Ierusalim
  • Stoltenberg spune că Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldaţi în Ucraina: „Este mai slabă politic, militar şi economic”
  • MAEIE a emis o alertă de călătorie în Finlanda. Sistează complet traficul la frontiera cu Rusia
  • Finlanda își închide întreaga frontieră cu Rusia pentru a opri solicitanții de azil
  • CEC a sancționat cu zeci de mii de lei trei partide pentru încălcarea legislației electorale
  • FOTO: Sute de mașini tractate din nămeți; 139 de localități rămân în beznă, mai multe drumuri din țară încă sunt blocate