Știrinews.24.md
21 Septembrie 2022, 21:47
37

Zeci de instituții publice din municipiul Bălți vor fi reconectare la sistemul centralizat de termoficare

Circa 30 de instituții publice din municipiul Bălți sunt în proces de reconectare, în această perioadă, la sistemul centralizat de termoficare, urmare a deciziei Guvernului. Printre acestea sunt clădirile Spitalului, Centrului de transfuzie a sângelui, Curții de apel, Procuraturii, Universității „Alecu Russo”, Primăriei.

În cazul unor instituții, precum ar fi Direcția de arhivă Bălți, sunt instalate puncte termice individuale, ce permit reglarea automată și manuală a temperaturii în clădire, precum și în fiecare birou sau etaj.

Zeci de instituții publice din municipiul Bălți vor fi reconectare la sistemul centralizat de termoficare

Asemenea puncte termice individuale au fost instalate și în 130 de blocuri de locuit din Bălți, cu ajutorul unor finanțări externe. În trei ani, 2/3 din sectorul rezidențial din oraș urmează să fie cuprins în proiectul de modernizare a sistemului de termoficare, cu trecere la sistemul de distribuție pe orizontală.„În urma acestor reconectări, are loc utilizarea eficientă a combustibilului primar - gazele naturale. Este mult mai eficient a le arde în cogenerare, pentru a produce și energie termică, și energie electrică, concomitent”, susține directorul interimar al CET Nord din Bălți, Marian Brânză.Anul trecut, în blocul în care locuiește bălțeanul Sergiu Meleca a fost schimbat sistemul de încălzire. Cel tradițional pe verticală a fost înlocuit cu unul modern, pe orizontală. Iar, în consecință, facturile au fost cu 30-40% mai mici. Pe lângă asta, în apartamente a apărut și apa caldă centralizată, care a lipsit aproape 30 de ani.

„Fiecare proprietar de apartament reglează temperatura pe panoul de pe scară, așa cum crede el că este mai bine”, povestește Sergiu Meleca. Guvernul are ca prioritate eficientizarea sectorului energetic. Potrivit directorului general al Agenției Proprietății Publice, Eugeniu Cozonac, resursele existente trebuie să fie utilizate în cel mai eficient mod.

publika.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Încasări de peste 40 de miliarde de lei la Bugetul Public Național în 9 luni ale anului
  • Municipiul Chișinău are încă trei cetățeni de onoare. Cine a suplinit lista
  • Atenţie: Cum va circula transportul public de Ziua Naţională a Vinului; Şoferii sunt îndemnaţi să evite zona centrală
  • Cinci instituții medicale din Republica Moldova vor beneficia de dispozitive medicale din partea Japoniei
  • Unele rute urbane și suburbane au fost completate cu unități de transport public. Care itinerare au fost suplinite
  • Erdogan îi dă un mesaj clar lui Putin. De teama sancțiunilor SUA, toate băncile din Turcia renunță la sistemul de plăți Mir al Rusiei
  • Autostrada Chișinău-Iași, două spitale regionale în Bălți și Cahul, sisteme de canalizare și stații de epurare noi, sunt doar câteva dintre proiectele incluse în Strategia Națională de Dezvoltare „Moldova Europeană 2030”
  • Natalia Selevestru este noua membră a consiliului de administrare al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar
  • Spitalul Clinic Bălți are un nou director interimar, numit prin detașare de ministra sănătății, Ala Nemerenco
  • Bărbatul din orașul Criuleni, căutat cu disperare de rude și poliție, a fost găsit în municipiul Chișinău