Știrinews.24.md
12 Aprilie 2024, 16:25
58

Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară

Vot FINAL: Producătorii de cereale vor beneficia de credite oferite de stat pentru lucrările din această primăvară

Proiectul de lege care prevede crearea unui mecanism de creditare de urgență a producătorilor de cereale în vederea acoperirii cheltuielilor pentru lucrările agricole din această primăvara a fost votat de Parlament în lectura a doua.

Inițiativa legislativă pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat aparține deputatului PAS, Alexandr Trubca, președintele Comisiei agricultură și industrie alimentară.

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului vor stabili mecanismul de acordare a garanțiilor financiare, precum și condițiile specifice de acordare a garanțiilor pentru creditele contractate de la bănci de întreprinderile micro și mici care cultivă cereale. Garanțiile financiare vor fi emise prin intermediul Fondului de garantare a creditelor pentru întreprinderile mici și mijlocii.

Totodată, este prevăzută interdicția executării sumelor primite de agricultori de către creditorii acestora pentru acoperirea unor datorii anterioare.

Potrivit autorului proiectului, necesitatea elaborării proiectului de lege rezultă din faptul că, în prezent, producătorii agricoli din sectorul cerealier se confruntă cu un șir de probleme provocate atât de factori interni, precum seceta din anii precedenți, cât și de cei externi legați de schimbarea căilor logistice din cauza agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei. În aceste condiții, există riscul ca agricultorii care se ocupă de cultivarea cerealelor să intre în insolvabilitate, iar procesul de însămânțare din această primăvară să fie compromis.

Proiectul de lege pentru susținerea agricultorilor prin facilitarea accesului la credite garantate de stat va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană pentru a treia oară
  • Hecenii „au rupt” scena talentelor din România, în cea de-a doua semifinală: Ansamblul s-a calificat în marea finală și va lupta pentru premiul de 120 mii euro
  • Mai multe șanse de viață pentru pacienții gravi. O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican
  • Persoanele fizice pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pentru anul 2023
  • Averea și integritatea, la control! Astăzi a început evaluarea acuzatorilor de stat de la Procuratura Anticorupție
  • Cerințe noi pentru conducerea tractoarelor. MAIA vine cu precizări
  • Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare NATO
  • MAE dezminte noi falsuri lansate în spațiul public: Israelul nu introduce, la moment, vize electronice pentru cetățenii R.Moldova