Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 18:00
110

Volodimir Zelenski a fost numit omul anului 2022 de revista americană TIME

Volodimir Zelenski a fost numit omul anului 2022 de revista americană TIME

Revista americană TIME l-a desemnat pe preşedintele ucrainean drept omul anului 2022 pentru determinarea şi curajul cu care şi-a apărat ţara în faţa agresiunii ruse. Anul trecut, aceeaşi revistă l-a desemnat pe antreprenorul Elon Musk ca persoana anului 2021, transmite Mediafax.RO.

Revista Time l-a desemnat pe preşedintele Zelenski drept persoana anului pentru curajul şi determinarea de a apăra Ucraina în faţa agresiunii ruse. În articolul postat este descris momentul când preşedintele dorea să viziteze oraşul Herson după retragerea trupelor ruse. Fiţi gata să plecaţi a doua zi, i-a spus un consilier, şi împachetaţi o periuţă de dinţi. Time descrie cum gărzile de corp îl îndemnau pe preşedinte să aştepte, cum infrastructura oraşului era distrusă şi un pod a fost detonat de trupele ruse în timp ce se retrăgeau, iar la periferie erau mine.

Existau informaţii că ruşii ar încerca să-l captureze sau să-l ucidă pe preşedinte şi să-i decapiteze guvernul de la începutul războiului. Ucraina nu a fost doar lovită de un război militar devastator, ci şi de un război informaţional. Zelenski spune că a preferat să călătorească cu trenul spre Herson. Îi dă timp să citească, iar experienţa îi aminteşte de copilărie. Când era copil, tatăl său lucra ca manager de sisteme în minele de cupru din Mongolia, iar pentru a-l vizita, călătoria cu trenul dura opt zile din oraşul natal Krivoi Rog din centrul Ucrainei, trecând prin Rusia şi Siberia. Îşi aminteşte cu drag călătoriile – întinderile vaste ale imperiului sovietic care se rostogoleau, ceaiul servit în suporturi de pahare de metal în relief cu secera şi ciocanul. Printre multele ironii ale situaţiei sale dificile, Zelenski a fost crescut în imperiul a cărui renaştere luptă acum să o oprească.

Pentru cea mai mare parte a vieţii, a simţit nostalgia pentru cultura şi istoria pe care Ucraina o împărtăşeşte cu Rusia. „Au fost uimitoare comediile sovietice”, a spus Zelenski. A crescut cu regizori precum Leonid Gaidai, ale cărui lucrări au fost puternic cenzurate, dar încă fermecătoare şi adesea hilare; unul îl înfăţişa pe Ivan cel Groaznic. „Aceştia sunt clasicii generaţiei mele, dar acum sunt incapabil să-i privesc”, spune preşedintele. „M-au revoltat”. Amintirile din tinereţea lui sunt acum pătate de atrocităţile pe care forţele ruse le-au comis anul acesta în serviciul ambiţiilor imperiale ale Moscovei. La mai puţin de două luni de la invazie, Zelenski spune că a îmbătrânit şi s-a schimbat, devenind mai dur. Se vede în discursurile sale de la o noapte la alta că războiul a avut un impact asupra sa. Unor apropiaţi le este dor de vechiul Zelenski, glumeţul cu zâmbet de băieţel, transmite TIME.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Votat în prima lectură: Numărul moldovenilor care vor beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului
  • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Au fost retrase mai multe plăcuțe de înmatriculare a mașinilor de taxi și autobuze din cauza defecțiunilor tehnice
  • Radu Marian a fost desemnat președinte al Comisiei economie, buget și finanțe
  • Standarde minime de calitate conform cărora vor activa centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni-3 ani, au fost aprobate de către Guvern
  • Un adjunct al Veronicăi Drăgălin s-a plâns că i-au fost accesate datele cu caracter personal
  • Ucraina // Un puternic oligarh și un fost ministru de interne, vizați de percheziții anticorupție
  • A fost stabilită o rută specială de autobuz spre Moldexpo, locație unde se desfășoară expoziția „Fabricat în Moldova”
  • Rusia recunoaște că a „mobilizat ilegal”. Peste 9 000 de oameni, printre care și bolnavi, ar fi fost trimiși de pe front înapoi acasă