Știrinews.24.md
5 Iulie 2024, 14:31
35

Viktor Orban se întâlnește cu Vladimir Putin, la Moscova, după vizita în Ucraina

Viktor Orban se întâlnește cu Vladimir Putin, la Moscova, după vizita în Ucraina

Un oficial maghiar și doi oficiali UE au confirmat informațiile conform cărora Orban se va întâlni vineri cu președintele Rusiei la Moscova, scrie Financial Times. Ar fi prima vizită a unui lider UE la Moscova de când cancelarul austriac Karl Nehammer a încercat fără succes să depună efort pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în aprilie 2022.

"Zvonurile despre vizita ta la Moscova nu pot fi adevărate Viktor Orban, nu-i așa?" i-a scris Donald Tusk pe platforma X, fostă Twitter.

Viktor Orban, prima vizită a unui lider UE la Moscova din 2022 încoace

Jurnalistul de investigație Szabolcs Panyi de la portalul VSquare.com a fost primul care a relatat despre vizita lui Orban la Moscova. El a scris că a obţinut joi confirmarea din surse guvernamentale că, în drum spre Azerbaidjan, Viktor Orban va face o escală la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.

Până în prezent nu a existat nicio confirmare oficială a întâlnirii dintre premierul Ungariei şi preşedintele rus. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, nici nu a confirmat şi nici nu a informat o posibilă întrevedere Putin-Orban vineri la Moscova, notează portalul rusesc Regnum.

Purtătorul de cuvânt al şefului guvernului de la Budapesta, Bertalan Havasi, a comunicat joi că Orban va călători în oraşul azer Shusha pentru a participa la forumul OTS în 5 şi 6 iulie. Temele summitului vor fi legate de dezvoltarea durabilă, precum şi de transport, politica climatică şi relaţiile cu Uniunea Europeană, potrivit lui Havasi, citat de agenţia de presă ungară MTI.

Orban va avea, de asemenea, discuţii bilaterale cu liderii ţărilor OTS (Turcia, Uzbekistan, Turkmenistan, Kazahstan, Azerbaidjan şi Kârgâzstan), a adăugat Havasi.

Orban își menține poziția cu privire la războiul din Ucraina

Considerat liderul UE cel mai apropiat de Moscova, şeful guvernului ungar s-a întâlnit marţi la Kiev cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, căruia i-a cerut să ia în considerare negocierea unei încetări a focului cu Rusia pentru a "accelera" negocierile de pace.

Liderul Ungariei a spus că nu a vrut să-l convingă pe Zelenski și nici nu intenționează să facă o propunere specifică președintelui Ucrainei, ci mai degrabă, a vrut să "cunoască mai bine poziția președintelui ucrainean și limitele în timpul negocierilor care vizează pacea".

Oficialii maghiari au spus că Orban a fost surprins de cât de optimist este Zelenski cu privire la șansele Kievului de a câștiga războiul în propriile condiții și de a-și recupera întreg teritoriul de sub ocupația rusă. În ciuda vizitei sale recente în Ucraina, Orban își menține poziția, a spus un oficial maghiar.

Zelenski și șeful său de cabinet, Andei Iermak, au spus că Rusia va fi invitată la un al doilea summit pentru pace, care va fi organizat de Kiev mai târziu în acest an.

unimedia.info
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Stoianoglo a fost demis legal de președintă: Decizia Curții Constituționale după sesizarea unor deputați comuniști
  • Un tânăr de 18 ani, reținut de polițiști după ce ar fi furat o mașină dintr-o parcare din capitală
  • Din nou după gratii: Șeful Interpol de la Chișinău revine în penitenciar. Decizia Curții de Apel
  • Case în flăcări la Cantemir! Un bătrân, găsit carbonizat în grădină, după un incendiu de vegetație
  • Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
  • TEXT/ Război în Ucraina, ziua 868: Planurile Rusiei, demascate de un lider NATO. Lideri europeni merg la Kiev
  • S-a ales cu arsuri grave după ce a încercat să stingă incendiul de unul singur. Un bărbat din Fălești, transportat la spital
  • Un tribunal din Moscova a dispus arestarea Iuliei Navalnaia: De ce este acuzată văduva opozantului rus, Aleksei Navalnîi
  • Viktor Orban a trimis o scrisoare secretă liderilor UE după vizita la Moscova: Ce a discutat premierul ungar cu Putin
  • Accident frontal la Briceni: Un mort și un rănit după o depășire periculoasă