Știrinews.24.md
9 Iulie 2024, 21:27
17

Viktor Orban a trimis o scrisoare secretă liderilor UE după vizita la Moscova: Ce a discutat premierul ungar cu Putin

Viktor Orban a trimis o scrisoare secretă liderilor UE după vizita la Moscova: Ce a discutat premierul ungar cu Putin

Scrisoarea este datată 5 iulie și ar fi fost trimisă din Azerbaidjan, unde Viktor Orban a ajuns după vizita la Moscova, potrivit publicațiilor Ukrainska Pravda și Sistema, un proiect de jurnalism de investigație, care au văzut documentul.

În scrisoare, premierul ungar insistă asupra faptului că „nu a prezentat nicio propunere și nu a exprimat nicio opinie în numele Consiliului European sau al Uniunii Europene” în timpul vizitei la Moscova și că orice afirmații contrare sunt „nefondate”.

În legătură cu discuția pe care a avut-o cu Putin, Viktor Orban a scris că atitudinea liderului de la Kremlin față de situația de pe front „diferă semnificativ de înțelegerea președintelui Zelenski”.

„Putin nu a menționat în niciun fel pierderile rusești. În ceea ce privește pierderile ucrainene, partea rusă estimează pierderile lunare ale forțelor ucrainene la 40.000 - 50.000 de soldați, care au crescut și mai mult în ultimele săptămâni. Prin urmare, Putin a fost surprins că președintele ucrainean a respins propunerea de încetare temporară a focului”, a mai scris Orban, potrivit surselor citate.

Cifrele prezentate de Putin sunt mult diferite de cele anunțate în februarie de Volodimir Zelenski, care vorbea de 31.000 de soldați ucraineni uciși, sau de rapoartele SUA, care vorbeau de 70.000 de morți și 120.000 de răniți în 2023. Condițiile lui Putin

În scrisoare se mai precizează că Putin este pregătit să ia în considerare o posibilă încetare a focului, care „nu va servi ca o redistribuire și reorganizare sub acoperire a forțelor ucrainene”.

Premierul ungar a adăugat că Rusia - potrivit lui Putin - este pregătită să accepte doar condițiile stabilite în timpul discuțiilor de la Istanbul în aprilie 2022, „în special al cincilea paragraf al documentului, care definește garanțiile internaționale de securitate care ar trebui să fie oferite Ucrainei”.

Acest lucru se referă la dreptul de veto pentru așa-numiții garanți de securitate pentru Ucraina în cazul utilizării forței împotriva acesteia, iar Rusia dorea să se numere printre acești garanți.

Scrisoarea continuă spunând că Moscova este pregătită să facă „schimb de opinii” cu privire la așa-numita propunere de pace înaintată de China și Brazilia. Această „propunere” prevede „discuții de pace” între Ucraina și Rusia și nu face nicio referire la necesitatea de a restabili integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. Cum vede Orban situația

În continuarea documentului, Orban a repetat argumentele sale potrivit cărora „Europa are nevoie de pace” pentru prosperitate economică și că șansele de pace sunt în scădere, „deoarece canalele diplomatice sunt blocate și nu există un dialog direct între părți”, mai scrie Ukrainska Pravda.

„Timpul este un factor crucial în lumina intensificării ostilităților și a creșterii rapide a numărului de victime. Dacă nu oprim acest proces, în următoarele două luni vom asista la pierderi și evoluții militare pe linia frontului mai dramatice decât oricând înainte”, a spus el.

În final, Orban consideră că Statele Unite nu vor putea da dovadă de „leadership politic” pe această temă în următoarele luni din cauza alegerilor prezidențiale din noiembrie, astfel încât este necesar să se ia în considerare lansarea unei „inițiative europene” în spiritul „autonomiei strategice”.

unimedia.info
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Stoianoglo a fost demis legal de președintă: Decizia Curții Constituționale după sesizarea unor deputați comuniști
  • Un tânăr de 18 ani, reținut de polițiști după ce ar fi furat o mașină dintr-o parcare din capitală
  • Din nou după gratii: Șeful Interpol de la Chișinău revine în penitenciar. Decizia Curții de Apel
  • Case în flăcări la Cantemir! Un bătrân, găsit carbonizat în grădină, după un incendiu de vegetație
  • Zelenski, după atacul Rusiei asupra spitalului de copii din Kiev: Îmi vine să-l omor pe Putin
  • S-a ales cu arsuri grave după ce a încercat să stingă incendiul de unul singur. Un bărbat din Fălești, transportat la spital
  • Un tribunal din Moscova a dispus arestarea Iuliei Navalnaia: De ce este acuzată văduva opozantului rus, Aleksei Navalnîi
  • Accident frontal la Briceni: Un mort și un rănit după o depășire periculoasă
  • Viktor Orban se întâlnește cu Vladimir Putin, la Moscova, după vizita în Ucraina
  • Un medic din Chișinău, condamnat pentru malpraxis, după ce o femeie de 33 de ani cu hemoragie postnatală a murit