Știrinews.24.md
23 Septembrie 2022, 9:06
47

VIDEO // Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a îndemnat joi pe ruşi "să "protesteze" împotriva mobilizării pe frontul ucrainean anunţată de Kremlin sau "să se predea" forţelor Kievului, notează AFP, preluată de Agerpres.

"În acest război în şase luni, au fost ucişi 55.000 de soldaţi ruşi (...) Vreţi mai mulţi? Nu? Deci protestaţi! Luptaţi! Fugiţi! sau predaţi-vă" armatei ucrainene, a lansat Volodimir Zelenski în rusă în tradiţionalul său mesaj video. "Acestea sunt opţiunile voastre pentru a supravieţui", a adăugat el.

VIDEO // Zelenski îi îndeamnă pe ruşi să protesteze împotriva mobilizării

"Sunteţi deja complici la toate crimele (armatei ruse), crimele şi torturile ale căror victime sunt ucrainenii. Pentru că tăceţi. Pentru că tăceţi mereu", a acuzat liderul de la Kiev.

El a adăugat că autorităţile ruse se pregătesc să mobilizeze "până la un milion de oameni". Oficial, Moscova a anunţat cu o zi înainte mobilizarea cu începere de miercuri a 300.000 de rezervişti.

"Este momentul alegerii pentru voi. Pentru bărbaţii din Rusia, este alegerea de a muri sau de a trăi, de a deveni invalizi sau de a-şi păstra sănătatea. Pentru femeile din Rusia, alegerea este să-şi piardă pentru totdeauna soţii, fiii, nepoţii ori să încerce, totuşi, să îi protejeze împotriva morţii, împotriva războiului, împotriva unui singur bărbat", Vladimir Putin, a continuat preşedintele ucrainean.

Peste 1.300 de persoane au fost arestate miercuri în cursul unor manifestaţii improvizate împotriva mobilizării în întreaga Rusie, potrivit ONG-ului OVD-Info.

Anunţul mobilizării a provocat şi un aflux de ruşi care doresc să părăsească ţara, cu cozi semnalate la frontierele terestre cu mai multe ţări. Nu este disponibilă nicio estimare a numărului acestora, menţionează AFP.

Kremlinul a negat amploarea plecărilor, vorbind de un fenomen "mult exagerat".

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Tânăr și neliniștit. Un șofer de 24 de ani din raionul Ungheni, prins beat și fără permis de conducere
  • VIDEO A fost anunțat câștigătorul Premiului Nobel pentru Medicină. Ce descoperire a făcut
  • Rușii fac un film de propagandă în Lugansk, cu un fals Zelenski, svastici și soldați-caricatură. Cum se va numi pelicula
  • Zelenski anunță eliberarea a două localități din regiunile anexate ilegal de Putin
  • Macron îi promite lui Zelenski noi sancțiuni împotriva Rusiei după anexarea regiunilor ucrainene
  • VIDEO | Momentul când soldații ucraineni ridică steagul în orașul Liman, în care militarii ruși au fost încercuiți
  • Tactică! Zelenski îl scoate din joc pe Putin la restabilirea păcii: Suntem gata de negocieri, dar cu un alt președinte
  • VIDEO | Un participant activ la acțiunile de protest din centrul capitalei a fost reținut. Acesta a fost anunțat în urmărire penală de mai multe Inspectorate de poliție
  • Zelenski a convocat o ședință urgentă a Consiliul de Securitate și Apărare al Ucrainei
  • VIDEO Documentarul Netflix în care „vedetă” e o închisoare din Moldova! Despre ce închisoare este vorba