Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 22:09
69

VIDEO // Volodimir Zelenski: Mii de delfini din Marea Neagră au murit din cauza invaziei ruse

VIDEO // Volodimir Zelenski: Mii de delfini din Marea Neagră au murit din cauza invaziei ruse

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat miercuri un „ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

„Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a criticat el, exprimându-şi regretul în legătură cu „consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

Preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului „culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

Potrivit directorului Parcului Naţional „Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală „prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce „a pus o presiune enormă asupra mediului marin”.

„Estimăm că 50 000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev, dintre care 2 500” au fost descoperiţi (pe plaje) în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România”.

Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene.

Potrivit lui Ivan Rusev, care ţine un jurnal de bord foarte urmărit pe Facebook despre efectele războiului asupra faunei şi florei, anumite specii de păsări au fost de asemenea forţate să ''migreze'' mai devreme, consecinţă a „proiectilelor care au ajuns în partea estică a parcului naţional”.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO Congresul separatiștilor de la Tiraspol cere Rusiei să protejeze Transnistria de R. Moldova
  • VIDEO // 11 automobile de model Range Rover și piese, furate din statele UE. Trei bărbați din Călărași, reținuți
  • Zeci de persoane au murit după ce un autobuz a căzut de pe un pod. Unde s-a întâmplat tragedia
  • VIDEO // Au amenințat un tânăr și l-au obligat să semneze o recipisă. Un pretins „maior” de poliție și un bărbat, reținut de autorități
  • VIDEO Un avocat ar fi pretins 15.000 de euro de la o inculpată. Pretindea că are influenţă asupra judecătorilor
  • VIDEO | Doi cetățeni ai Republicii Moldova aflați în căutare internațională, extrădați din Rusia
  • VIDEO CSP pune „pe pauză” rezultatele concursului pentru funcția de Procuror General. Ce s-a întâmplat la ședință
  • VIDEO // Escrocherii cu „ruda implicată în accident” // Doi complici la schema infracțională, reținuți de poliție
  • Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în doi ani de război, anunţă Volodimir Zelenski în premieră
  • VIDEO Drumul spre Leușeni, blocat. Agricultorii acuză polițiștii de frontieră că împiedică traficul. Reacția IGPF