Știrinews.24.md
7 Decembrie 2022, 22:09
46

VIDEO // Volodimir Zelenski: Mii de delfini din Marea Neagră au murit din cauza invaziei ruse

VIDEO // Volodimir Zelenski: Mii de delfini din Marea Neagră au murit din cauza invaziei ruse

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat miercuri un „ecocid” după ce a fost raportată moartea a mii de delfini în Marea Neagră, un fenomen care ar fi legat în mod direct, potrivit liderului ucrainean, de efectele invaziei ruse în Ucraina asupra mediului marin, informează AFP, preluată de Agerpres.

„Mii de delfini morţi au eşuat pe ţărmurile Mării Negre”, a afirmat Volodimir Zelenski într-un mesaj publicat pe reţelele de socializare şi însoţit de un reportaj difuzat de United24, o platformă online de finanţare participativă, pe care preşedintele Ucrainei a lansat-o la începutul lunii mai.

„Războiul rus a avut un impact enorm asupra faunei din ţara noastră”, a criticat el, exprimându-şi regretul în legătură cu „consecinţele devastatoare” asupra ecosistemelor.

Preşedintele ucrainean a afirmat că autorităţile competente în materie de protecţie a mediului „culeg probe ale acestor crime şi intenţionează să tragă la răspundere Rusia pentru acest ecocid în Ucraina”.

Potrivit directorului Parcului Naţional „Limanele Tuzlei” din sud-vestul Ucrainei, intervievat în cadrul acestui reportaj, masacrul delfinilor din Marea Neagră are drept cauză principală „prezenţa submarinelor şi a ambarcaţiunilor de război” în aceste ape începând cu sfârşitul lunii februarie, ceea ce „a pus o presiune enormă asupra mediului marin”.

„Estimăm că 50 000 de delfini au murit din cauza războiului”, a declarat Ivan Rusev, dintre care 2 500” au fost descoperiţi (pe plaje) în regiunea Odesa, în Crimeea anexată, precum şi în Bulgaria, Turcia şi România”.

Bilanţul reprezintă 20% din populaţia acestor cetacee în Marea Neagră, recenzată la 250.000 de exemplare în 2020 şi care era deja afectată de presiunea pescuitului şi a poluării, potrivit autorităţilor ucrainene.

Potrivit lui Ivan Rusev, care ţine un jurnal de bord foarte urmărit pe Facebook despre efectele războiului asupra faunei şi florei, anumite specii de păsări au fost de asemenea forţate să ''migreze'' mai devreme, consecinţă a „proiectilelor care au ajuns în partea estică a parcului naţional”.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Alcoolul ucide! 140 de accidente, provocate în 2022 de șoferi în stare de ebrietate. Câți oameni au murit?
  • VIDEO Pentru a marca 1 an de război, UE pune în aplicare al 10-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
  • BREAKING NEWS: Premier Energy a început deconectarea Apă-Canal Chișinău de la curent, din cauza datoriilor
  • Au fost retrase mai multe plăcuțe de înmatriculare a mașinilor de taxi și autobuze din cauza defecțiunilor tehnice
  • Reacția MAEIE referitor la declarațiile lui Lavrov: Fac parte din retorica amenințătoare deja bine cunoscută a diplomației ruse
  • VIDEO Am ajuns s-o vedem și pe asta! Trei indivizi au furat arbori decorativi din Capitală
  • VIDEO Un moldovean și-a omorât fosta iubită, în Italia: Am ucis-o pe Iana, cum m-a ucis și ea pe mine
  • VIDEO Scandalul gunoiștii de la Stăuceni. Vartanean cere excluderea proiectului de pe ordinea de zi a Executivului
  • VIDEO // Adolescenta care a bătut cu bestialitate o minoră într-un apartament din Capitală, identificată de Poliție
  • VIDEO: Șefa Procuraturii Anticorupție: Prioritatea noastră pentru 2023 e să eliminăm oamenii corupți din sistemul justiției