Știrinews.24.md
4 Decembrie 2023, 20:59
254

VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei

VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei

Exodul preoților de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei continuă. Încă o parohie din Chișinău, Biserica ”Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare, a decis să revină în sânul Bisericii Ortodoxe Române. Anunțul a fost făcut chiar după slujba de duminică, de parohul lăcașului în fața enoriașilor, care au întâmpinat vestea cu aplauze.

Astăzi, biserica noastră, împreună cu consiliului parohial, care reprezintă poporul care ne frecventează, noi, cu tot clerul împreună, am decis să facem un pas asumat, foarte important, un pas istoric. Am aderat cu toții, cu acest sfânt lăcaș, la Mitropolia Basarabiei”, le-a spus credincioșilor părintele Petru Storoja, alături de reprezentanții consiliului parohial, protoiereii Petru Storoja, Eugen Maznic și Radu Storoja, precum și de diaconul Marcel Rotari.

Parohul Bisericii a invocat motive ce țin de anumite ”decizii de ordin intern și extern”, accentuând că lăcașul va respecta în continuare calendarul de stil vechi, până ”când se va coace bine mărul”.

”N-avem dreptul să clevetim de aici din amvon sau să vorbim pe cineva de rău. Dar în urma unor decizii, de ordin intern și extern am decis să facem acest pas, fără nicio ezitare, și să fim cu biserica mamă, cu Biserica Ortodoxă Română. Rămânem pe stil vechi în continuare. Când va veni timpul, când se va coace bine mărul, vom decide ce vom face mai departe. Noi preoții, și până în ziua de azi, am slujit românește. Prin urmare, totul rămâne cu a fost, liturghiile, vecerniile, utreniile. O singură deosebire există – am schimbat vectorul nostru spiritual, dinspre Moscova, spre București” a declarat parohul Petru Storoja.

Fenomenul migrației de la biserica rusă spre cea română s-a intențit după ce în spațiul public a apărut scrisoarea expediată de mitropolitul Moldovei Vladimir superiorului său de la Moscova. Acesta i-a scris patriarhului Kirill că "lumea rusă" este străină valorilor noastre naționale și că reunirea R. Moldova cu România se va produce într-un timp relativ scurt. În demersul său, capul Mitropoliei Moldovei își informează șeful că prăpastia dintre Chișinău și Moscova s-a adâncit și mai mult, deoarece Patriarhia susține intervenția rusă în Ucraina.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, peste 60 de preoți parohi din R. Moldova au trecut de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO Viorica Puica a trecut cu succes filtrul Comisiei Vetting. Raportul, aprobat de CSM
  • VIDEO // Țigări, arme și droguri, depistate la Drochia. Cinci persoane, cercetate penal
  • Aeroportul din Chișinău are un nou administrator
  • Sportivi moldoveni, pe podium în Germania. Au obținut 2 medalii la Grand Prix-ul IBSA de para-judo
  • VIDEO // Iulia Navalnia anunță că va continua lupta lui Alexei Navalnîi ei pentru o Rusie liberă. „Vladimir Putin mi-a ucis soțul”
  • VIDEO // A furat un inel de peste 100 mii de lei dintr-un magazin de bijuterii din capitală. Tânăra, cercetată penal
  • „Ultimele evoluții”. Responsabilul Kievului de diferendul transnistrean, în vizită la Chișinău, Tiraspol și Bruxelles
  • (foto Protest la Ambasada Rusiei de la Chișinău în memoria lui Navalnîi. Unul dintre manifestanți și-a ars pașaportul rusesc
  • VIDEO Tractoare abandonate pe traseul Leușeni. Poliția: Ambulanța nu poate ajunge la un pacient bolnav
  • Ambasadorul Ucrainei la Chișinău spune când vor fi deschise punctele de trecere a frontierei pe segmentul transnistrean