Știrinews.24.md
17 Noiembrie 2023, 20:39
68

VIDEO // Corupția alegătorilor în Găgăuzia. Mai multe persoane, mituite pentru a vota un candidat în turul II

VIDEO // Corupția alegătorilor în Găgăuzia. Mai multe persoane, mituite pentru a vota un candidat în turul II

Două persoane din Comrat ar fi fost mituite, ca să-și dea votul pentru un candidat la alegerile din turul II, care va avea loc în această duminică. În acest sens, angajații Direcției de Poliție UTA Găgăuzia au fost sesizați de către o femeie din sudul țării despre faptul că ei și surorii acesteia i-au fost propuse mijloace financiare pentru a vota în favoarea unui candidat independent la funcția de primar.

Una dintre ele a primit de la un bărbat, reprezentantul unui partidul politic, un plic în care se aflau 50 de euro.  

În rezultatul documentării, polițiștii au stabilit că în activitatea ilicită au fost implicați un bărbat și o femeie din Comrat. Pe numele acestora au fost pornite procese-penale în baza art.181 prim, aln.1, din Codul Penal al Republicii Moldova”, se menționează într-un comunicat de presă al Poliției.  

De asemenea, polițiștii au mai fost sesizați de către o altă locuitoare a mun. Comrat, despre faptul că înaintea primului scrutin electoral al alegerilor, în luna septembrie, o femeie originară din același municipiu, se ocupa de formarea listelor cetățenilor domiciliați în municipiul Comrat, pe care îi agita politic să voteze în favoarea aceluiași candidat. 

În schimb, femeia le promitea produse alimentare și le elibera tichete, cu care ulterior cetățenii puteau primi produsele date la sediul candidatului.

În acest context, polițiștii reiterează: coruperea în alegeri constituie o infracțiune. „Conform articolului 181 prim, din Codul Penal, coruperea alegătorilor se pedepsește cu amendă în mărime de la 37 500 lei la 57 500 lei sau cu închisoare de la un an la 5 ani, aplicată persoanei fizice”, ne amintesc cei din forțele de ordine.

Poliția Națională îndeamnă toți cetățenii să își exprime propria voință prin vot liber și să respecte toate măsurile și restricțiile stabilite de actele normative în timpul alegerilor locale.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Exodul preoților moldoveni din ”lumea rusă” continuă. O biserică din Chișinău trece la Mitropolia Basarabiei
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • Atac armat la Paris: un cetățean german a fost ucis, alte două persoane au fost rănite
  • În satul Aluatu din Taraclia are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului
  • Ministerul Afacerilor Interne lansează o campanie de informare pentru siguranța rutieră
  • Banca Națională lansează un concurs de design pentru simbolul monedei naționale
  • Autoritățile alocă 300 mln. lei pentru compensarea prețurilor la energia termică, acordată consumatorilor vulnerabili
  • Cinci persoane de la Bălți reținute în dosare de corupție la eliberarea permiselor de conducere au fost plasate în arest preventiv