Știrinews.24.md
28 Februarie 2024, 16:42
106

VIDEO Congresul separatiștilor de la Tiraspol cere Rusiei să protejeze Transnistria de R. Moldova

VIDEO Congresul separatiștilor de la Tiraspol cere Rusiei să protejeze Transnistria de R. Moldova

Congresul așa zișilor deputați de toate nivelele din Transnistria s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții, care acuză Chișinăul de pornirea unui război economic împotriva Tiraspolului și cere implicarea comunității internaționale de partea separatiștilor. Primul punct al documentului se referă la înaintarea unei solicitări către autoritățile ruse de a proteja Transnistria de blocada R. Moldova, fără a se concretiza în ce mod.

Cerem expedierea unei adresări către Consiliul Federației Ruse și către Duma de Stat cu solicitarea de realizare a unor măsuri pentru apărarea Transnistriei în condițiile sporirii presiunilor din partea R. Moldova, luând în considerare că pe teritoriul Republicii Moldovenești Nistrene locuiesc permanent 220 de mii de cetățeni ruși, precum și experiența pozitivă a pacificatorilor ruși pe Nistru, precum și având în vedere statutul de garant și mediator în cadrul procesului de negocieri” se notează în documentul adoptat.

De asemenea, rezoluția cere așa zisei conduceri de la Tiraspol să expedieze scrisori către ONU, Parlamentul UE, OSCE, CSI sau Crucea Roșie prin care să le solicite să pună presiuni pe autoritățile de la Chișinău.

De asemenea, așa zișii deputați au adoptat și o declarație, prin care au acuzat R. Moldova că a pornit un război economic împotriva Transnistriei, ”intenționat creând premize pentru formarea unui deficit de milioane la buget”.

R. Moldova depune eforturi pentru distrugerea sistemului de sănătate din Transnistria, blocând livrările de medicamente și dispozitive medicale. Moldova a adoptat legea cu privire la separatism, creând premize pentru urmărirea penală a practic fiecărui cetățean al Transnistriei. Transnistrenii sunt discriminați la traversarea frontierei R. Moldova” se mai notează în document.

Separatiștii mai spun că acțiunile Chișinăului contravin principiilor europene și încalcă drepturile omului.  

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO | Iranul a lansat primul atac direct împotriva Israelului. Explozii deasupra Ierusalimului; SUA, UK și Iordania au doborât drone iraniene lansate spre Israel
  • Voia să scoată 26 000 de euro din R. Moldova, fără să-i declare. O moldoveancă, prinsă la Aeroport
  • În atenția călătorilor! Cozi lungi la PTF Sculeni, ieșire din R. Moldova. Poliția de Frontieră vine cu recomandări
  • Recensământul, șansa unor noi escrocherii: Oamenilor li s-ar cere telefonic datele cardurilor bancare
  • Mihai Popșoi: R. Moldova contează pe sprijin în grăbirea retragerii trupelor ruse din regiunea transnistreană
  • Peste 7.000 de profesori lipsesc în școlile din R. Moldova. Ministrul Educației explică care este cauza
  • Participarea R. Moldova în Programul EaSI, discutată de Maia Sandu cu directorul OIM și Comisarul european pentru locuri de muncă
  • Cooperare mai strânsă. R. Moldova și Regatul Țărilor de Jos au semnat o scrisoare de intenție în domeniul apărării
  • VIDEO // Tupeul unui hoț din capitală. A pătruns într-o casă pe timp de zi și a furat bunuri în valoare de zeci de mii de lei
  • Refugiații din Ucraina, care se angajează la muncă în R. Moldova, vor fi asigurați medical