Știrinews.24.md
21 Noiembrie 2022, 10:38
84

VIDEO // Ce pățesc rușii mobilizați care refuză să lupte în Ucraina; Moscova: „ca să fie exemplu și altora”

VIDEO // Ce pățesc rușii mobilizați care refuză să lupte în Ucraina; Moscova: „ca să fie exemplu și altora”

Un videoclip care arată ce pățesc soldații mobilizați care refuză să lupte în Ucraina a fost făcut public pe canalele Telegram din Rusia. În înregistrarea realizată demonstrativ, doi militari care nu ar fi vrut să meargă la război sunt reținuți, încătușați și urcați într-o mașină de poliție, scrie Ukrainska Pravda.

Astfel, cei doi soldați sunt chemați pe rând pe terenul de defilare, un anchetator se apropie de ei și le spune că pe 16 noiembrie a fost deschis un dosar penal împotriva lor în conformitate cu partea 2.1 a articolului 332 din Codul Penal al Federației Ruse (nerespectarea ordinului), potrivit sursei citate.

Apoi, doi membri ai Poliției Militare îi rețin cu brutalitate pe soldați, care sunt percheziționați, încătușați și urcați într-o mașină de poliție. Videoclipul nu indică unde a fost filmat. Însă, videoclipul ar fi fost realizat în regiunea Belgorod, mai notează sursa citată. De asemenea, nu este clar dacă cei reținuți erau mobilizați sau militari cu contract.

De asemenea, se spune că militarii au fost reținuți pentru că au refuzat să meargă la război în Ucraina, iar cei care fac acest gest riscă până la 3 ani de închisoare.

Potrivit avocatului Maksim Grebeniuk, nu a fost nevoie de reținerea soldaților pe teritoriul unității militare. El consideră că reținerile au fost efectuate „demonstrativ” pentru ca acestea să fie bine reținute de cei care vor să refuze să lupte în Ucraina. Totodată, activiștii pentru drepturile omului consideră că videoclipul a fost realizat „ca un exemplu pentru alții”.

În 20 septembrie, Duma de Stat a Rusiei a introdus în Codul Penal noțiunile de „mobilizare” și „timpul de război”, precum și amendamente aprobate privind răspunderea pentru dezertare în timpul mobilizării sau în timpul războiului. Patru zile mai târziu, Vladimir Putin a semnat o lege cu modificări la Codul penal al Federației Ruse în care se introduce pedeapsa pentru dezertare și jaf.

Potrivit acestei legi, neîndeplinirea de către un subordonat a ordinului superiorului, emis în conformitate cu procedura stabilită, în timpul legii marțiale, în timp de război sau în condiții de conflict armat sau ostilități, precum și  refuzul de a participa la război, se pedepsește cu închisoare de la doi la trei ani.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Putin, uimit de faptul că R.Moldova își depozitează gazele naturale în Ucraina
  • Percheziții în România, R. Moldova și Suedia la o grupare internațională care spăla milioane de euro din fraude informatice
  • Șoferița care a tamponat mortal o copilă din Fălești și-a recunoscut vina
  • VIDEO// Activitate ilegală la Fălești. Ce au descoperit polițiștii la domiciliul unui bărbat de 41 de ani
  • Garanții de securitate pentru Rusia: Macron refuză ''polemicile acolo unde ele nu există''
  • VIDEO // Zelenski, în Donbas, în apropiere de front
  • VIDEO | Pastile Ecstasy și cocaină din Germania de peste 700.000 lei, camuflate în obiecte de uz casnic
  • VIDEO. Bărbatul care ar fi înjunghiat doi soți într-un apartament din Capitală, plasat în arest: Riscă închisoare de la 10 la 15 ani
  • N.Popescu, despre racheta de la Briceni: Încă o demonstrație a modului în care războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează securitatea RM
  • Veste bună de Rosselkhoznadzor! Lista companiilor care pot exporta în Rusia a fost extinsă