Știrinews.24.md
1 Decembrie 2022, 13:04
66

Uniunea Europeană oferă 1,8 mil. de euro pentru acţiuni de răspuns la criză și de recuperare în Ucraina și Republica Moldova

Uniunea Europeană oferă 1,8 mil. de euro pentru acţiuni de răspuns la criză și de recuperare în Ucraina și Republica Moldova

Comisia Europeană a anunțat astăzi semnarea unui nou acord financiar în valoare de 1,8 milioane de euro pentru a spori sprijinul direct acordat autorităților publice locale din Ucraina și Republica Moldova care sunt membre ale rețelei „Primarii pentru Creştere Economică” (M4EG).

70% din fonduri vor fi alocate pentru autoritățile locale din Ucraina, iar 30% pentru autoritățile locale din Republica Moldova.

Mijloacele financiare suplimentare, împreună cu fondurile realocate anterior în cadrul proiectului M4EG, vor fi utilizate pentru a finanța propuneri în cadrul unui apel pentru inițiative locale menite să contribuie la revitalizarea și redresarea economiei la nivel local și a comunităților afectate de război.

Propunerile vor acoperi două dimensiuni:

1) Răspuns și redresare imediată - maxim 30.000 – 50.000 euro per propunere (nu se solicită cofinanțare). Obiectivul este de a răspunde la nevoile imediate ale persoanelor (persoane strămutate intern și refugiați) ale căror case, locuri de muncă și întreprinderi au fost distruse sau afectate de război, precum și a sprijini inițiative de mică amploare de refacere a infrastructurii și a serviciilor.

2) Recuperare și anticipare - maxim 70.000 – 100.000 euro per propunere (se solicită cofinanțare de cel puţin 20%). Obiectivul este de a sprijini autoritățile locale afectate de război pentru ca acestea să se reorienteze pe calea dezvoltării durabile și să pună bazele redresării economice, creșterii durabile și modernizării orașelor și localităților.

„Familia europeană este alături de localitățile din Moldova și Ucraina. După declanșarea invaziei rusești în Ucraina, localitățile afectate au dat dovadă de o mare rezistență și curaj în fața războiului", a declarat Gérald Audaz, Șeful echipei pentru dezvoltare economică și tranziție digitală în țările din Parteneriatul Estic, DG NEAR. „Din acest motiv continuăm să mobilizăm sprijin: pentru a fortifica capacitatea autorităților locale care se confruntă acum cu provocări complexe, străduindu-se să repornească economia locală prin abordarea nevoilor imediate ale localităților.”
„În ultimele nouă luni, am fost martorii modului în care războiul în curs de desfășurare a dus la pierderi semnificative de vieți omenești, la distrugerea devastatoare a infrastructurii și la strămutări interne fără precedent în Ucraina și la fluxuri de refugiați în țările învecinate", a declarat Lejla Sadiku, lidera echipei de inovare, Centrul Regional PNUD din Istanbul. „Autoritățile locale se află în prima linie a conflictului și sunt afectate direct de efectele sale complexe. Suportul direct va fi utilizat pentru abordarea nevoilor imediate și pentru regândirea și relansarea traiectoriilor de dezvoltare economică locală."

Începând cu februarie 2022, inițiativa M4EG în Ucraina a desfășurat mai multe intervenții pentru a sprijini orașele, prin crearea de adăposturi pentru persoanele strămutate în Lviv, sprijinirea unui centru de coordonare a crizelor în Melitopol, înființarea unei rețele de 34 de voluntari comunitari ai Organizației Națiunilor Unite în 29 de localități și lansarea unui curs online pentru autoritățile locale privind gestionarea crizelor și integrarea persoanelor strămutate intern.

În Moldova, evaluarea rapidă a necesităților în localitățile membre ale rețelei M4EG a oferit o perspectivă a nivelului de pregătire a acestora pentru intervenții de urgență și activități de recuperare. Asistenţă de urgență, cum ar fi echipamente și bunuri pentru îmbunătățirea condițiilor de trai și de igienă pentru refugiați, a fost oferită pentru 14 comunități-gazde. Delegația UE și PNUD și-au confirmat sprijinul pentru crearea unei unități de răspuns și coordonare în cadrul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) pentru a fortifica capacitățile de gestionare a crizelor.

Autorităţile locale interesate să depună propuneri pentru finanțare în cadrul apelului pentru inițiative locale trebuie să facă parte din rețeaua M4EG. Pentru a adera la rețea, localitățile din Moldova şi Ucraina trebuie să contacteze Secretariatul M4EG din țările respective accesând următorul link.

Instrumentul M4EG derivă din inițiativa „Primarii pentru Creștere Economică”, lansată și finanțată de Uniunea Europeană în 2017. Din anul 2021, instrumentul M4EG, finanțat de UE, a fost gestionat de PNUD în strânsă cooperare cu UE, autoritățile locale și alți parteneri.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO // Au pretins 5 .000 de euro de la doi moldoveni în Germania, amenințându-i și șantajându-i. Doi suspecți, reținuți de Poliție
  • Echipa Republicii Moldova a cucerit medalii la Cupa Mondială de Para Powerlifting 2024
  • Maia Sandu anunță Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, pentru al patrulea an consecutiv
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • Întâlnire la București între premierii Republicii Moldova și României. Dorin Recean: „Suntem uniți prin trecutul nostru comun, limba română pe care o vorbim și cultură”
  • Acordul de liberă circulație în UE pentru transportatorii de mărfuri, prelungit până la sfârșit de 2025. Spînu: Mulțumim UE pentru suport
  • Breaking NEWS // CCM a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale
  • Importul de cereale în Republica Moldova va fi permis doar în baza licenței încă trei luni
  • A fost lansat un timbru poștal dedicat celor 30 de ani de la aderarea R. Moldova la Parteneriatul pentru Pace
  • Programul „Satul European” pentru anii 2024-2028, aprobat de Guvern: Costurile sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei