Știrinews.24.md
31 Ianuarie 2023, 18:52
1700

Un procuror din Orhei este învinuit de corupție. Acesta ar fi pretins 10 000 de euro pentru încetarea unui caz penal

Un procuror din Orhei este învinuit de corupție. Acesta ar fi pretins 10 000 de euro pentru încetarea unui caz penal

Procuratura Generală a anunțat că, în data de 28 ianuarie 2023, a fost expediată în instanța de judecată cauza penală de învinuire a unui procuror din cadrul Procuraturii raionului Orhei. Persoana este acuzată de comiterea coruperii pasive, falsificarea probelor în procesul penal și fals în acte publice. De asemenea, un avocat care își desfășura activitatea în Chișinău este acuzat de comiterea infracțiunii de trafic de influență, corupere activă și folosirea documentelor oficiale false.

Potrivit informațiilor, urmărirea penală pe prezenta cauză a fost pornită în luna iunie 2022, la plângerea unei locuitoare a r-lui Orhei, care avea statut de învinuit într-o cauză penală și care a comunicat organului de urmărire penală că avocatul său pretinde suma de 10 000 de euro pentru a fi transmiși ulterior procurorului de caz, pentru ca acesta să-i recalifice faptele infracționale incriminate, astfel încât aceste acțiuni să permită ulterior adoptarea unei soluții de încetare a urmăririi penale în temeiul Legii cu privire la amnistie.

În procesul documentării faptelor infracționale sesizate s-a stabilit implicarea directă în comiterea infracțiunilor și a procurorului din cadrul Procuraturii r-lui Orhei, care conducea urmărirea penală pe caz, faptul dat condiționând pornirea urmăriri penale în privința acestuia de către Procurorul General.

Potrivit materialelor cauzei penale, procurorul a pretins, acceptat și primit sumă de 10 000 de euro de la avocat în luna iulie 2022. Suma respectivă a fost transmisă de denunțător către avocat sub controlul procurorilor anticorupție și ofițerilor SPIA al MAI în două tranșe, una de 7 000 euro și a doua de 3 000 de euro.

Așadar, urmare a activităților de urmărire penală efectuate și a măsurilor speciale de investigații, la 16 septembrie 2022, avocatul a fost reținut imediat după ce a obținut o decizie favorabilă de la procuror și respectiv, după ce a acceptat a doua tranșă a mitei în sumă de 3 000 de euro. Tot în aceeași zi au fost efectuate percheziții la birourile de serviciu și la domiciliile procurorului și avocatului vizat.

Astfel, în vederea reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni și eventualei achitări a amenzii, la caz au fost aplicate sechestre pe bunurile imobile și mobile ale procurorului și avocatului în valoare de peste 1,3 milioane lei. Conform procuraturii, învinuiții nu își recunosc vinovăția, iar cauza penală a fost deferită justiției, fiind expediată în Judecătoria Orhei.

Dacă va fi găsit culpabil de comiterea infracțiunilor de corupție nominalizate, procurorul riscă o pedeapsă cu închisoarea de la șapte la 15 ani, o amenda de 400 000 la 500 000 de lei, și privarea de drept de a ocupa anumite funcții publice pe un termen de la 10 la 15 ani. În cazul avocatului, legea prevede o pedeapsă de la șase la 12 ani de închisoare, amendă în mărime de la 300 000 la 400 000 de lei.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Își va petrece următorii 10 ani după gratii. Un bărbat din raionul Rîșcani, condamnat pentru tentativă de omor
  • Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere, documentată de CNA. Lunar, 20 000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP
  • Trafic rutier suspendat pentru 2 luni, pe o stradă din centrul capitalei: Vezi ce zonă să eviți
  • Maia Sandu și Klaus Iohannis, Înalt Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti care se va desfăşura la Chişinău
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini
  • O armă de foc, depistată în bagajul unui minor, la Aeroportul Chișinău
  • Au mai rămas cinci zile pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală
  • Război în Ucraina: Orașul Avdiivka devine asemănător unui loc din filmele post-apocaliptice