Știrinews.24.md
10 Aprilie 2024, 12:25
84

Un fost șef interimar al Postului Vamal Chișinău va ajunge pe banca acuzaților într-un dosar de trafic de influență și corupere activă

Un fost șef interimar al Postului Vamal Chișinău va ajunge pe banca acuzaților într-un dosar de trafic de influență și corupere activă

Astfel, cauza penală a fost pornită în august 2022 de către Centrul Național Anticorupție, în baza autosesizării, iar investigațiile financiar paralele fiind efectuate în comun cu Agenția pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale.

Potrivit probelor administrate, în octombrie 2022, învinuita a primit de la un broker vamal 6000 de dolari pentru a-i ordona unui inspector vamal în gestiunea căruia se afla declarația unui agent economic să faciliteze importul de mărfuri fără achitarea taxelor în mărimea corespunzătoare. 

Respectiv, în aceeași perioadă, învinuita a promis și dat unui inspector vamal al Postului vamal Chişinău 1 al Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 200 dolari SUA, ca ultimul să adopte o decizie pozitivă în favoarea unui agent economic, pe marginea unei declarații vamale aflată în gestiunea sa, mijloace bănești care anterior au fost primite de către învinuită, pentru a influența inspectorul vamal, de la un angajat al Secției analiza riscurilor din cadrul Biroului Vamal Centru al Serviciului Vamal, ultimul acționând în interesul agentului economic.

Totodată, s-a mai stabilit că în noiembrie 2022, aceasta a promis și dat unui inspector din cadrul Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, mijloace bănești în mărime de 1000 dolari SUA, pentru asigurarea protecționismului și tutelarea unor eventuale acte de corupție săvîrșite în activitatea de serviciu.

Învinuita nu și-a recunoscut vinovăția, cauza penală fiind trimisă pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă va fi găsită culpabilă de comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere activă, aceasta riscă o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de la 150 de mii la 200 de mii de lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani și închisoare în dosarul de trafic de influență și o pedeapsă de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 de mii la 200 de mii de lei pentru dosarul de corupere activă.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Maia Sandu i-a acordat „Ordinul de Onoare” ambasadorului SUA la Chișinău, Kent Logsdon
  • Un fost ofițer din cadrul armatei germane, condamnat la închisoare: A transmis informații militare secrete Rusiei
  • Doi angajați ai Spitalului Raional Orhei, cercetați într-un dosar de corupție. CNA și procurorii au efectuat percheziții la birourile lor
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • Şeful FSB acuză NATO că „antrenează Chişinăul într-o confruntare militară cu Moscova şi Minskul”
  • Un angajat al ANRE, bănuit de trafic de influență în circumstanțe agravante; Ce spune CNA
  • VIDEO: Oleg Serebrian: „Nu cred că la Tiraspol există prea multă dorință de a implica regiunea într-un conflict”
  • FOTO: A fost încheiată prima etapă a lucrărilor de restaurare și conservare a Circului, finanțată de Uniunea Europeană
  • Un fost inginer cadastral din mun. Bălți, luat pe sus de ofițerii CNA
  • Mexic: Nouă oameni au murit și 50 au fost răniți, după ce o scenă s-a prăbuşit la un miting electoral