Știrinews.24.md
13 Ianuarie 2023, 12:28
96

Un contingent al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo

Un contingent al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo

Cel de-al 18-lea contingent al Armatei Naționale a fost detașat în misiunea de menținere a păcii KFOR din Kosovo. Este vorba despre 41 de militari care vor contribui la menținerea păcii din regiune alături de camarazi din 26 de state cooperante, transmite IPN.

Militarii moldoveni sunt dislocați în bază militară italiană. Lorenzo Tomassoni, ambasadorul Republicii Italiene la Chișinău, a menționat în cadrul ceremoniei oficiale că fiecare plecare a forțelor moldovenești către puncte de menținere a păcii rămâne a fi unul dintre cele mai importante momente la nivel instituțional. E la mai spus că o țară neutră nu este o țară demilitarizată.

„Contribuția Moldovei la menținerea păcii și securității internaționale este de o importanță extraordinară la scară globală. Chiar la hotarul Moldovei se desfășoară un oribil război de agresiune. Dacă ostilitățile ar fi reluate în Kosovo sau Liban, fie în alte zone regionale, riscul de domino, respectiv, de declanșare a unui al treilea război mondial ar fi iminent”, a menționat Lorenzo Tomassoni.

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Kent D. Logsdon, a declarat că experiența pe care o vor obține militarii moldoveni în Kosovo va fi valoroasă, având în vedere că pacea și stabilitatea în regiune este amenințată.

„Această detașare marchează cel de-al 18-lea contingent KFOR al Republicii Moldova în Kosovo, într-un moment în care efortul de menținere a păcii din Balcani este esențial. Efectivul Republicii Moldova este pregătit să se alăture celor peste 3000 de militari din cele 26 de țări care au militari în Kosovo. Contribuția la securitatea regională este o datorie nobilă”, a declarat Kent D. Logsdon.

Ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, și-a exprimat încrederea că militarii moldoveni își vor reprezenta țara cu demnitate în această misiune.

„Din rapoartele primite cunosc faptul că ați avut o instruire foarte complicată, ați dat dovadă de profesionalism, ați trecut toate testele și sunteți apți pentru îndeplinirea misiunii. Sunt sigur că acest contingent, la fel ca și cele care au participat până acum în astfel de misiuni, va îndeplini cu succes această misiune. Republica Moldova devine un contribuitor la pacea și securitatea mondială”, a declarat ministrul apărării.

Andrei Cotilevschi, comandatul contingentului Armatei Naționale, a declarat că soldații moldoveni vor fi ambasadorii păcii, iar drapelul țării va fi purtat cu cinste și onoare.

„Pentru noi, cei 41 de militari selectați, este o onoare și o responsabilitate să prezentăm Armata Națională și Republica Moldova în misiunea din Kosovo, acolo unde peste 20 de națiuni contribuie la menținerea păcii din regiune. Testările pe care le-am avut cu camarazii mei în țară și peste hotare au fost foarte riguroase, astfel încât cei mai buni specialiști au fost selectați. Cunoaștem riscurile misiunii și putem să acționăm și să fim inter-operabili cu celelalte țări”, a declarat Andrei Cotilevschi.

Operațiunea de menținere a păcii din Kosovo a urmat operațiunii de pacificare a NATO lansate în 1999. Republica Moldova a detașat primul contingent de pacificatori ai Armatei Naționale în Kosovo la 8 martie 2014. Fiecare contingent își desfășoară misiunea pe o durată de 6 luni.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO Procurorii, despre rezultatele celor 37 percheziții din Moldova și România: Au fost reținute 11 persoane
  • Parlamentul a votat: La solicitarea Guvernului, starea de urgență a fost prelungită cu 60 de zile
  • Doi moldoveni au fost documentați pentru organizarea migrației ilegale
  • Olga Roşca a fost numită în funcţia de consilieră a șefei statului pentru afaceri externe și comunicare strategică
  • Două elicoptere ale armatei americane s-au prăbuşit în timpul instrucţiei în statul Kentucky
  • Monica Babuc revine! A fost numită șefă la Institutul Cultural Român din Chișinău
  • Procesul de administrare a drumurilor naționale va fi îmbunătățit
  • A fost lansată cursa aeriană Chișinău - Baku
  • FOTO Moment simbolic la Ialoveni: Au fost dezvelite busturile lui Ion Inculeț și al lui Alexandru Marghiloman
  • Militari din patru țări participă la exercițiul „JCET-2023”; Antrenamentele au loc la poligoanele Armatei Naționale