Știrinews.24.md
10 Februarie 2024, 17:43
83

Un caz de rujeolă a fost înregistrat la un micuț de doar 5 luni din Chișinău. Recomandările ANSP

Un caz de rujeolă a fost înregistrat la un micuț de doar 5 luni din Chișinău. Recomandările ANSP

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre înregistrarea unui caz de infecție cu rujeola. Boala a fost depistată la un copil de cinci luni din Chișinău și a fost confirmată în urma testelor efectuate în Laboratorul virusologic al ANSP.

În prezent, copilul se află internat în spital și primește tratament.

ANSP precizează că rujeola ar fi fost contractată în România în perioada 11-24 ianuarie, timp în care copilul se afla în această țară împreună cu părinții lui.

Copilul nu a beneficiat de vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei), deoarece nu a atins vârsta eligibilă pentru vaccinare, conform Calendarului național de imunizări.

În R. Moldova, vaccinul ROR este administrat în trei doze, la 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani.

De la începutul anului, în R.Moldova au fost înregistrate trei cazuri confirmate de rujeolă, dintre care unul contractat în străinătate.

Specialiștii constată o legătură epidemiologică între aceste cazuri.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimele luni, se înregistrează o creștere semnificativă a cazurilor de rujeolă în regiunea europeană.

În România a fost declarată epidemie de rujeolă în decembrie 2023, în prezent fiind 4.679 de cazuri confirmate de rujeolă, inclusiv 6 decese.

Medicii atenționează că rujeola este o infecție virală extrem de contagioasă, care poate duce la complicații grave, precum infecție a urechii, pneumonie, encefalită, orbire și chiar deces. O persoană diagnosticată cu rujeolă poate să infecteze alte 18 persoane, cel mai des fiind afectați copiii.

Tratament specific pentru rujeolă nu există, dar putem preveni boala prin VACCINARE. Vaccinul împotriva rujeolei este sigur și eficient. O singură doză de vaccin este eficientă în proporție de 97% în prevenirea bolii”, menționează ANSP.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”
  • Aeroportul din Chișinău are un nou administrator
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • „Ultimele evoluții”. Responsabilul Kievului de diferendul transnistrean, în vizită la Chișinău, Tiraspol și Bruxelles
  • Strugurii din R. Moldova au fost exportați în 33 de țări, fiind stabilit un nou record în 2023
  • Anti-record în Parlament. Promo-LEX: Agenda ședinței de joi a fost modificată în proporție de 766%
  • Institutul de Cardiologie a fost dotat cu un tomograf cu inteligență artificială
  • (foto Protest la Ambasada Rusiei de la Chișinău în memoria lui Navalnîi. Unul dintre manifestanți și-a ars pașaportul rusesc
  • Un bărbat de 47 de ani care a exploatat sexual o adolescentă fugită de acasă, a fost condamnat la 10 ani de detenție