Știrinews.24.md
2 Februarie 2023, 10:46
187

Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”

Ultima oră! Blocul administrativ al Apă-Canal, deconectat de la energia electrică. Ion Ceban: „Faceți rezerve de apă”. Premier Energy: „Nu este afectat sistemul de apeduct”

Primarul general al capitalei, Ion Ceban, afirmă că consumatorii din Chișinău ar putea rămâne fără apă la robinete. Aceasta în condițiile în care în dimineața zilei de 2 februarie au loc noi deconectări de energie electrică la Apă-Canal Chișinău. La rândul său, furnizorul Premier Energy anunță că curentul electric va fi întrerupt doar în blocul administrativ al instituției.

„La această ora are loc deconectarea de la energia electrică a blocului central de la "Apă Canal" unde sunt toate butoanele. Este o răfuială a guvernării pentru că de dimineață am dezvăluit despre faptul că vor să facă o nouă gunoiște pe 20 h la Stăuceni pentru a aduce gunoiul din toată țara”, scrie pe pagina sa de Facebook Ion Ceban.

La rândul său, Premier Energy publică o informație oficială privind debranșările de la rețeau electrică: „Premier Energy precizează că ambele locuri de consum al energiei electrice preconizate a fi deconectate astăzi vizează doar blocul administrativ al SA „Apă-Canal Chișinău”, nefiind afectat în niciun mod procesul tehnologic de funcționare a sistemelor de apeduct, canalizare și furnizare a agentului termic”.

Furnizorul precizează că în prezent datoria acumulată de Apă-Canal se ridică la suma de 68,6 milioane de lei, ce include și facturi cu termenul de plată expirat, neachitate încă din luna noiembrie, 2022.

AGORA amintește că la 31 ianuarie consilierii municipali s-au întrunit în ședință extraordinară. Pe ordinea de zi era doar un singur subiect - cu privire la situația excepțională la Apă-Canal. Viceprimara Irina Gutniuc a menționat că încă nu a fost identificată o soluție pentru prevenirea deconectării energiei electrice. Gutnic a menționat că în cazul în care va fi deconectată energia electrică va fi conectat un generator.

AGORA amintește că într-o declarație din 27 ianuarie, ANRE susține că Apă-Canal Chișinău are posibilitatea să-și achite consumul de energie electrică. Reacția vine după ce Premier Energy a anunțat că mai multe instalații de alimentare cu energie electrică ale Apă-Canal Chișinău vor fi deconectate din cauza datoriei neachitate care este în creștere.

Totodată, ANRE a inițiat un control al activității licențiate a S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru perioada anilor 2020 – 2022.

Precizăm că în dimineața zilei de 26 ianuarie, Premier Energy anunța că datoria neachitată a întreprinderii S.A. Apă-Canal Chișinău este în creștere. Prin urmare, mai multe locuri de consum urmau să fie deconectate de la sursa de energie electrică inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă.

Primarul Ion Ceban a venit cu o reacție în care susține că municipiul Chișinău ar putea rămâne fără apa. Mai mult, edilul punctează că din cauza lipse de energie electrică la Stația de Epurare va reapărea mirosul urât în capitală.

Potrivit, Premier Energy, datoria totală constituie 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei sunt în facturile cu termenul expirat.

Ulterior, Premier Energy a anunțat că deconectările de energie electrică anunțate la SA „Apă-Canal Chișinău” au fost amânate până la 1 februarie, menționând că locurile de consum deconectate pe parcursul zilei de 26 ianuarie vor fi reconectate în scurt timp.

agora.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Focar de râie în raionul Strășeni. Numărul cazurilor este în creștere, anunță autoritățile din sănătate
  • BREAKING NEWS: Ceban: 8 persoane cu funcții de răspundere de la RTEC, suspendate din funcții pe perioada anchetei
  • La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă pentru copii. Care este prețul unei lecții
  • Trafic sporit de camioane cu marfă în posturile vamale la frontiera cu România; Care este motivul
  • Blocul comuniștilor și socialiștilor mai pierde un deputat
  • FOTO Un bărbat din Dondușeni a plecat de la spital și este de NEGĂSIT. Oamenii legii solicită ajutorul cetățenilor
  • O moldoveancă, găsită fără suflare, într-un canal cu apă termală din Italia. Ce spun oamenii legii
  • Klaus Iohannis: „Este inadminsibil să lăsăm Moldova pradă unor dezinformări și atacuri hibride”
  • Blocul energetic nr. 2 de la Termoelectrica va fi reparat capital
  • Republica Moldova testează exportul de energie electrică în Ucraina