Știrinews.24.md
11 Aprilie 2024, 14:19
93

UE și Organizația Internațională a Muncii oferă un suport de 2 mil. de euro pentru reformarea pieței muncii din RM

UE și Organizația Internațională a Muncii oferă un suport de 2 mil. de euro pentru reformarea pieței muncii din RM

Uniunea Europeană a alocat 2 milioane de euro pentru reformarea instituțiilor-cheie, care reglementează piața muncii din Moldova.

În acest sens, astăzi a fost lansat proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Prezent la eveniment, Comisarul European pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a declarat că întrucât Moldova se pregătește să adere la UE, aceasta este o oportunitate considerabilă de a stimula piața muncii și sistemele de protecție socială.

„Sursa de bunăstare a Republicii Moldova este reprezentată de oamenii săi: prin investiții în competențele acestora, prin crearea de locuri de muncă de calitate și prin combaterea sărăciei și a excluziunii sociale, se obține un câștig reciproc: pentru incluziunea socială și pentru economie. Sunt mândru să lansez astăzi noul proiect UE-OIM împreună cu DG Houngbo al OIM, pentru a îmbunătăți perspectivele de angajare și a transforma Moldova într-o țară mai incluzivă și mai prosperă, înainte de aderarea la UE", a declarat Nicolas Schmit.

Scopul proiectului, cu durata de doi ani, este de a îmbunătăți accesul la oportunități mai bune de angajare în Republica Moldova.

După reforma ISM, am lansat o campanie de efectuare a vizitelor inopinate pentru detectarea muncii nedeclarate. În câteva luni doar, ISM a identificat peste 365 de cazuri de muncă nedeclarată și a legalizat peste 80 % din cazuri, față de o medie de 40 de cazuri într-o perioadă similară din ultimii 5 ani. În 2023, Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă a încadrat în muncă peste 11.000 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și a oferit consiliere profesională la peste 16.000 de persoane, majoritatea elevi și studenți. Aș vrea să le mulțumesc partenerilor noștri de dezvoltare de la Comisia Europeană și de Organizația Internațională a Muncii, cu sprijinul cărora am demarat aceste reforme”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

Un alt obiectiv al Proiectului este îmbunătățirea performanțelor Ministerului Muncii și Protecției Sociale și ale Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) în ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de muncă și protejarea drepturilor lucrătorilor. Obiectivul se concentrează pe îmbunătățirea capacităților ISM de a-și îndeplini mandatul de control de stat. Aceasta înseamnă revizuirea cadrului juridic și a politicilor interne și planificarea strategică a vizitelor de inspecție.

Organizația Internațională a Muncii va oferi sprijinul necesar, în materie de advocacy, asistență tehnică, metodologii și instrumente relevante pentru a se asigura că capacitățile ANOFM și ISM sunt îmbunătățite în concordanță cu evaluările instituționale, precum și cu standardele internaționale de muncă și cu ghidurile relevante privind politicile OIM.

Am venit pentru a doua oară în Moldova pentru a reafirma constituenților noștri tripartiți că OIM este ferm angajată să colaboreze cu ei pentru a îmbunătăți accesul la oportunități de angajare mai multe și mai bune, construind o piață a muncii incluzivă și echitabilă. Aș dori să mulțumesc Comisiei Europene pentru suportul acordat în obiectivul nostru comun de a promova munca în condiții decente în Moldova”, a declarat Directorul General al OIM, Gilbert F. Houngbo.

Potrivit statisticilor, aproape 30 la sută dintre femeile tinere și bărbații tineri din Moldova sunt în categoria NEET (nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământ și nu participă la activități de formare profesională).

În Republica Moldova, rata de participare a femeilor pe piața forței de muncă este de peste 40%. Acesta este un indicator scăzut în comparație cu cel al Uniunii Europene, unde rata este peste 70%. Din cauza stereotipurilor, femeile sunt supuse unui tratament suspect când aplică pentru locuri de muncă, iar diferența salarială între sexe este de aproximativ 16% în țară.

Totodată, în Republica Moldova, persoanele cu dizabilități întâmpină dificultăți în a găsi și menține locuri de muncă și a se bucura de tratamente echitabile comparativ cu persoanele fără dizabilități. În anul 2023, doar 15,8% dintre persoanele cu dizabilități aveau un loc de muncă oficial. Acest lucru e cauzat parțial de cunoașterea limitată de către persoanele cu dizabilități a dreptului lor la muncă și a oportunităților de muncă, de accesul limitat la reabilitare, consiliere în carieră și formare profesională, de infrastructura inaccesibilă, de nivelul scăzut de încredere în sine în rândul persoanelor cu dizabilități și de reticența angajatorilor de a oferi locuri de muncă acestei categorii de cetățeni.

Reformarea unor asemenea instituții importante, precum Ministerul Muncii și Protecției Sociale și a două agenții publice aflate în sfera sa de competență: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii este esențială pentru ca Guvernul să poată realiza politici coerente de muncă.

Proiectul „Suportul UE pentru o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” va fi implementat de OIM, cu un suport financiar total al UE în valoare de 2 000 000 de euro. Acesta are ca obiectiv principal îmbunătățirea accesului la oportunități mai multe și mai bune de angajare în țară și vizează direct 3 beneficiari: Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Agenția Națională de Ocupare Forței de Muncă și Inspectoratul de Stat al Muncii.

Proiectul își va concentra intervențiile pe îmbunătățirea cadrului legal, politicilor și capacităților pentru un acces sporit la piața muncii și condiții de muncă mai bune în Moldova.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Au achitat mii de euro ca să ajungă ilegal în R. Moldova. Șase ucraineni, documentați de polițiștii de frontieră
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Luptătoarea Irina Rîngaci a devenit campioană europeană pentru a treia oară
  • Hecenii „au rupt” scena talentelor din România, în cea de-a doua semifinală: Ansamblul s-a calificat în marea finală și va lupta pentru premiul de 120 mii euro
  • Mai multe șanse de viață pentru pacienții gravi. O nouă secție de Terapie Intensivă, inaugurată la Spitalul Clinic Republican
  • Persoanele fizice pot solicita restituirea sumei impozitului pe venit achitat sau reținut în plus pentru anul 2023
  • Curtea Internațională de Justiție ordonă Israelului să-și înceteze ”imediat” ofensiva la Rafah
  • Cerințe noi pentru conducerea tractoarelor. MAIA vine cu precizări
  • Român arestat pentru trădare, după ce a trimis la Ambasada Rusiei de la București imagini cu obiective militare NATO