Știrinews.24.md
22 Septembrie 2023, 20:38
62

Ucraina revendică o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră

Ucraina revendică o „lovitură reuşită” asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră

Cel puţin un militar rus este dat dispărut după atacul ucrainean efectuat vineri cu rachete care au ţintit cartierul general al Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră, în oraşul Sevastopol din Crimeea, a anunţat Ministerul rus al Apărării, în timp ce Ministerul ucrainean al Apărării afirmă că a fost o "lovitură reuşită", relatează AFP și Agerpres.

Cinci rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană. Clădirea istorică a cartierului general al Flotei Mării Negre a fost avariată în atac. Conform informaţiilor disponibile, un militar a fost ucis”, a anunţat Ministerul rus al Apărării pe Telegram, adăugând că alte cel puţin şase persoane sunt rănite. Acelaşi minister a revenit apoi afirmând că este vorba despre un militar dat dispărut, nu ucis.

Ministerul rus al Apărării vorbeşte despre o clădire „avariată”, dar guvernatorul din Sevastopol, Mihail Razvojaiev, anunţase mai devreme că respectiva clădire a Statului Major al Flotei ruse de la Marea Neagră este în flăcări şi continuă „lupta împotriva incendiului”.

La câteva ore după acest atac, un responsabil rus a anunţat că peninsula Crimeea anexată de Rusia a fost afectată şi de un atac cibernetic fără precedent. "Atac cibernetic fără precedent împotriva furnizorilor de acces internet din Crimeea. Remediem în prezent penele de internet în peninsulă", a afirmat pe Telegram un oficial prorus din Crimeea, Oleg Kriuciko, fără a spune dacă acest atac informatic ar avea vreo legătură cu atacul cu rachete asupra cartierului general al Flotei ruse a Mării Negre.

De partea sa, armata ucraineană a revendicat o "lovitură reuşită" asupra cartierului general al Flotei ruse de la Marea Neagră, în timp ce comandantul Forţelor Aeriene ucrainene, Mikola Olesciuk, i-a lăudat public pe piloţii avioanelor ucrainene care au lansat rachetele în această operaţiune.

Promitem că vor fi mai multe”, a adăugat acelaşi comandant, după ce în ultima vreme obiective militare ruseşti din peninsula Crimeea au fost atacate aproape zilnic de armata ucraineană cu rachete şi drone aeriene sau de suprafaţă.

Ucraina a folosit în aceste atacuri rachete franco-britanice Storm Shadow/Scalp, lansate de avioanele Sukhoi SU-24, şi rachete antinavă Neptun produse în Ucraina şi adaptate pentru lovirea ţintelor terestre.

Rusia susţine că reuşeşte să doboare majoritatea acestor rachete şi să neutralizeze cu mijloacele de război electronic sau tot prin lovire dronele, dar unele îşi ating totuşi ţinta.

O navă de desant şi un submarin din Flota rusă de la Marea Neagră au fost avariate săptămâna trecută într-un atac cu rachete asupra şantierului naval din Sevastopol. În noaptea următoare armata ucraineană a lovit cu drone şi rachete un sistem antiaerian rusesc S-400 Triumf în apropierea oraşului Evpatoria din Crimeea.

Dar săptămâna aceasta un nou atac ucrainean, desfăşurat pe timp de zi cu opt rachete Storm Shadow, a eşuat complet, antiaeriana rusă doborând cinci dintre aceste rachete, iar celelalte nu şi-au atins ţinta.

Pentru a-şi proteja instalaţiile militare din Crimeea armata rusă a început să folosească de asemenea perdele de fum de acoperire şi sisteme performante de război electronic.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Stoltenberg spune că Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldaţi în Ucraina: „Este mai slabă politic, militar şi economic”
  • Zece ţări din nordul Europei îşi vor intensifica prezenţa militară în Marea Baltică
  • Cinci instituții de învățământ general nu au activat astăzi din cauza întreruperii de curent
  • DOC // Maia Sandu i-a retras cetățenia politicianului pro-rus Alexandr Kalinin, care a sprijinit deschis invazia în Ucraina
  • Ucraina: 400 de localităţi au rămas fără energie electrică din cauza vremii
  • Comisia Europeană acordă 50 de milioane de euro pentru a repara și moderniza porturile din Ucraina
  • Invazia rusă în Ucraina // Zelenski înlocuieşte mai mulţi generali din staff-ul Gărzii Naţionale
  • Rusia a lansat „cel mai mare atac cu drone” asupra Ucrainei. Kievul, principala țintă
  • Bolea despre protestul fermierilor: Nu putem vorbi de soluții generale pentru toți. Deciziile trebuie să fie țintite