Știrinews.24.md
22 Septembrie 2023, 17:24
53

Ucraina primește încă 1,5 miliarde de euro de la UE pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare

Ucraina primește încă 1,5 miliarde de euro de la UE pentru acoperirea nevoilor imediate de finanțare

Comisia Europeană a plătit vineri, 22 septembrie, 1,5 miliarde de euro în cadrul pachetului de Asistență Macrofinanciară + pentru Ucraina, în valoare de până la 18 miliarde de euro. Prin acest instrument, UE urmărește să ajute Ucraina să își acopere nevoile imediate de finanțare, cu un sprijin financiar stabil, previzibil și considerabil în 2023. Odată cu plata de astăzi, Ucraina a primit până în prezent 13,5 miliarde de euro în acest an în cadrul Asistenței Macrofinanciare +, scrie Caleaeuropeană.

Acest sprijin va ajuta Ucraina să continue să plătească salariile și pensiile și să mențină în funcțiune serviciile publice esențiale, cum ar fi spitalele, școlile și locuințele pentru persoanele relocate. De asemenea, va permite Ucrainei să asigure stabilitatea macroeconomică și să restabilească infrastructura critică distrusă de Rusia în războiul său de agresiune, cum ar fi infrastructura energetică, sistemele de apă, rețelele de transport, drumurile și podurile.

Plata de astăzi are loc după ce, la 25 iulie, Comisia a constatat că Ucraina a continuat să înregistreze progrese satisfăcătoare în ceea ce privește punerea în aplicare a condițiilor de politică convenite și a respectat cerințele de raportare, care au ca scop asigurarea utilizării transparente și eficiente a fondurilor. În special, Ucraina a înregistrat progrese importante în ceea ce privește consolidarea stabilității financiare, întărirea statului de drept, îmbunătățirea sistemului său de gaze, încurajarea eficienței energetice și promovarea unui climat de afaceri mai bun.

„Numai în acest an, am plătit 13,5 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să mențină în funcțiune spitale, școli și alte servicii. Lună de lună, sprijinul nostru continuu ajută, de asemenea, Ucraina să plătească salariile și pensiile. Această asistență rapidă și flexibilă este adaptată la nevoile țării și promovează, de asemenea, reformele transformatoare din Ucraina. Angajamentul nostru de a fi alături de Ucraina este de nezdruncinat și vom continua să ne jucăm rolul pentru a reconstrui o țară modernă și prosperă”, a declarat președinta Ursula von der Leyen.

În total, de la începutul războiului, sprijinul acordat Ucrainei și ucrainenilor se ridică la aproximativ 81 miliarde de euro. Aceasta include sprijinul financiar, umanitar, bugetar de urgență și militar acordat Ucrainei de către UE, statele membre și instituțiile financiare europene, precum și resursele puse la dispoziție pentru a ajuta statele membre să răspundă nevoilor ucrainenilor care fug din calea războiului.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • În satul Aluatu din Taraclia are loc turul doi al votării repetate pentru alegerea primarului
  • Ministerul Afacerilor Interne lansează o campanie de informare pentru siguranța rutieră
  • Banca Națională lansează un concurs de design pentru simbolul monedei naționale
  • Autoritățile alocă 300 mln. lei pentru compensarea prețurilor la energia termică, acordată consumatorilor vulnerabili
  • Stabilizarea pieţei gazelor naturale // Energocom a restituit 1 miliard de lei în Bugetul de stat
  • VIDEO// A omorât un bărbat pentru că refuza să achite taxa de protecție. Un moldovean, dat în căutare acum 19 ani, reținut în Rusia