Știrinews.24.md
24 Ianuarie 2023, 16:17
41

Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianușevici și al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, își vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informațiilor apărute în presă, acest bărbat și colegii săi din regiunile Sumi, Herson și Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administrației prezidențiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Șapovalov - a cărui demisie a fost deja anunțată marți mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko și doi viceminiștri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria și Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici și Viktor Vîșniov, ambii șefi adjuncți ai serviciului ucrainean de transport maritim și fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor.

Aceste concedieri și demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la prețuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupție izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară o serie de "decizii legate de personal" pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupție erau ceva obișnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaților săi occidentali, al căror sprijin militar și financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face față Moscovei, notează AFP.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Deputații au votat un proiect de lege care prevede retragerea din circuitul agricol a cinci hectare de teren pentru construirea spitalului regional Bălți
  • În Moldova au fost confirmate încă 16 cazuri de infectări cu Omicron și trei cazuri cu sublinia Kraken
  • Austria expulzează patru diplomaţi ruşi; Reacția Moscovei
  • Alte 12 percheziții au fost efectuate de CNA și procurorii anticorupție în dosarul AIPA
  • Au fost retrase mai multe plăcuțe de înmatriculare a mașinilor de taxi și autobuze din cauza defecțiunilor tehnice
  • Radu Marian a fost desemnat președinte al Comisiei economie, buget și finanțe
  • FOTO // Război în Ucraina: 3 morți și 8 răniți, după ce rușii au bombardat azi-noapte un bloc de locuințe la Kramatorsk
  • Standarde minime de calitate conform cărora vor activa centrele de zi pentru îngrijirea copiilor cu vârsta de 4 luni-3 ani, au fost aprobate de către Guvern
  • SUA se pregătesc să trimită în Ucraina rachete pentru lansatoarele HIMARS cu rază de acțiune de două ori mai mare decât acum
  • Un adjunct al Veronicăi Drăgălin s-a plâns că i-au fost accesate datele cu caracter personal