Știrinews.24.md
24 Ianuarie 2023, 16:17
63

Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

Ucraina: Cinci guvernatori și patru viceminiștri au fost demiși din funcție

Potrivit lui Taras Melniciuk, reprezentant al guvernului pe lângă Parlament, guvernatorii regiunilor Dnipropetrovsk (centru) Valentin Reznicenko, Zaporojie (sud) Oleksandr Staruh, Sumi (nord) Dmitro Jivîtski, Herson (sud) Iaroslav Ianușevici și al capitalei Kiev, Oleksi Kuleba, își vor părăsi posturile.

Reznicenko a fost acuzat de mai multe media în noiembrie că a atribuit contracte de reparații de drumuri în valoare de zeci de milioane de euro unui grup co-fondat de iubita sa care lucrează ca antrenor de fitness.

Potrivit informațiilor apărute în presă, acest bărbat și colegii săi din regiunile Sumi, Herson și Zaporojie figurează în anchete judiciare, în timp ce demiterea lui Kuleba este legată de următoarea sa numire în cadrul administrației prezidențiale.

Guvernul i-a demis de asemenea pe viceministrul apărării Viaceslav Șapovalov - a cărui demisie a fost deja anunțată marți mai devreme -, pe cel al politicii sociale Vitali Muzîcenko și doi viceminiștri ai dezvoltării teritoriale, Ivan Lukeria și Viaceslav Negoda.

Anatoli Ivankevici și Viktor Vîșniov, ambii șefi adjuncți ai serviciului ucrainean de transport maritim și fluvial, au fost de asemenea revocați din posturile lor.

Aceste concedieri și demisii în cascadă intervin după dezvăluirile presei cu privire la prețuri umflate într-un contract de aprovizionare alimentară pentru armata ucraineană, primul scandal de corupție izbucnit de la începutul războiului în cadrul Ministerului Apărării.

Președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară o serie de "decizii legate de personal" pe fondul acestui scandal.

Cazurile de corupție erau ceva obișnuit înainte de invazia rusă a Ucrainei. Acest scandal intervine în momentul în care Kievul cere aliaților săi occidentali, al căror sprijin militar și financiar este crucial, să trimită sute de tancuri pentru a face față Moscovei, notează AFP.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Președinția arată cu degetul spre CSP, după ce azi Alexandr Stoianoglo a fost achitat
  • Noi percheziții în dosarul închirierii frauduloase a locomotivelor din regiunea transnistreană. Este vizat un fost șef de secție al CFM
  • Maia Sandu participă la summitul regional Ucraina - Europa de Sud-Est, din Albania
  • Mihail Sorbală a fost numit membru al CSP
  • Emmanuel Macron susține că trimiterea de trupe în Ucraina nu poate fi exclusă: Vom face totul pentru ca Rusia să nu poată câștiga acest război
  • Emmanuel Macron spune că trimiterea de trupe în Ucraina „nu poate fi exclusă”
  • Ajutor umanitar de 5 milioane de lei din partea Moldovei pentru Ucraina
  • AIPA: Peste 85 de milioane de lei au fost transferați pe conturile agricultorilor pe parcursul săptămânii precedente
  • O femeie a rămas fără pașaport și a fost impusă să se prostitueze în Dubai. Individa care a dus-o, condamnată
  • Cel puţin 31.000 de militari ucraineni au fost ucişi în doi ani de război, anunţă Volodimir Zelenski în premieră