Știrinews.24.md
28 Martie 2023, 19:59
89

Țările care vor interzice, în următorii ani, motoarele cu combustie internă

Țările care vor interzice, în următorii ani, motoarele cu combustie internă

Uniunea Europeană a anunțat luni că a aprobat încetarea vânzărilor de mașini noi cu motoare cu combustie începând cu anul 2035. Cele 27 de țări ale UE se alătură oficial altor aproximativ 20 de națiuni sau blocuri regionale care au stabilit termene specifice pentru renunțarea la motoarele cu combustie internă, care emit gaze toxice și contribuie semnificativ la încălzirea globală.

Oslo își propune ca, începând din 2025, să vândă 100% mașini noi cu emisii zero – electrice și pe bază de hidrogen.

În mod paradoxal, Norvegia este cel mai mare producător de hidrocarburi din Europa de Vest și cea mai electrificată piață auto din lume: aproape patru din cinci mașini noi vândute în 2022 (79%) erau electrice. 2030 în Regatul Unit, Singapore sau Israel Atât Singapore, cât și Israelul vor interzice motoarele cu combustie în 2030.

Marea Britanie, unul dintre leagănurile industriei auto, intenționează să interzică vânzările de vehicule noi pe benzină și diesel începând din 2030, ca parte a unei „revoluții industriale verzi” pentru a crea locuri de muncă.

Industria chineză a luat un avans în ceea ce privește mașinile electrice în anii 2010, cu sute de producători care lucrează la noi modele și cu subvenții guvernamentale generoase.

Republica Populară controlează în prezent componentele și fabricarea unei mari majorități a bateriilor electrice.

Fiind cel mai mare poluator din lume și cea mai mare piață auto din lume, China își propune inițial ca, până în 2025, 20% din vehicule să funcționeze cu „energii noi” (electrice, hibride, pile de combustie). Acestea ar trebui să devină „mainstream” până în 2035, potrivit unui document publicat la sfârșitul anului 2020 de către guvern.

De asemenea, inițiativele locale s-au înmulțit: mai multe orașe au interzis de ani de zile vehiculele pe două roți pe benzină și au fost create numeroase subvenții și zone cu emisii reduse (LEZ).

Potrivit planului președintelui Joe Biden privind clima, jumătate din mașinile vândute în SUA vor trebui să fie „cu emisii zero” până în 2030. Subvențiile mari ar trebui să protejeze industria locală, în special prin repatrierea producției de baterii.

Totuși, Washingtonul include în acest obiectiv și hibrizii reîncărcabili, care au încă un motor cu combustie internă, dar care pot rula zeci de kilometri cu energie 100% electrică. Aceasta este o sarcină dificilă pentru țara lui Tesla: vânzările de vehicule pur electrice au început să urce abia în 2021 și reprezentau 5,8% din piață în 2022.

California și statul New York au preluat conducerea, interzicând vânzarea de motoare cu combustie începând cu 2035 (cu o excepție pentru hibrizii plug-in). Mai la nord, Canada a stabilit același obiectiv.

realitatea.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Summitul care poate decide soarta războiului din Ucraina începe astăzi în Elveția: Cine participă la discuţii
  • Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina: Care sunt cerințele pentru încetarea focului
  • Țările UE aprobă un sprijin de 9 milioane de euro pentru modernizarea capacităților de apărare aeriană ale Republicii Moldova
  • Curtea de Justiție a UE: Ungaria este pedepsită cu o amendă de 200 de milioane de euro. Care este motivul
  • Coșmarul prin care a trecut un deținut minor. A fost violat repetat de alți cinci pușcăriași din Penitenciarul nr.13 din Chișinău
  • ”Echipa lui Putin”, în Parlamentul de la Chișinău. Mesajul inscripționat pe tricoul în care Vasile Bolea a venit la ședința legislativului
  • Țările G7 au ajuns la un acord pentru a acorda Ucrainei 50 miliarde dolari din utilizarea activelor ruse îngheţate
  • Maia Sandu comemorează victimele primului val al deportărilor staliniste: Tragedia pe care nu o vom uita niciodată
  • Adevărul despre carnea preparată la grătar. Ce trebuie să cunoască cei care consumă frigărui
  • Tragedie pe malul Nistrului! Un bărbat a murit strivit de creanga ce a căzut peste cortul în care se odihnea