Știrinews.24.md
4 Iulie 2024, 22:03
24

Târgul Universităților din România, organizat în patru orașe din R. Moldova. Tinerii pot descoperi ofertele educaționale de peste Prut

Târgul Universităților din România, organizat în patru orașe din R. Moldova. Tinerii pot descoperi ofertele educaționale de peste Prut

Tinerii din Republica Moldova pot descoperi ofertele educaționale ale instituțiilor de învățământ de peste Prut la Târgului Universităților din România, care este organizat în aceste zile în patru orașe din R. Moldova. Evenimentul se desfășoară astăzi la Chișinău, iar până la sfârșitul săptămânii voluntarii vor ajunge la Ungheni, Bălți și Cahul, transmite MOLDPRES.

La evenimentul ajuns la cea de-a XIII-a ediție, absolvenții de gimnaziu, liceu sau colegiu din R. Moldova pot obține răspunsuri la întrebări legate de procesul de admitere la studiile preuniversitare și universitate din România în următorul an de studii, ofertele educaționale, numărul de locuri disponibile, acte necesare și alte informații relevante.

Solicitată de agenție, președintele Federației Tinerilor Basarabeni din România (FTB), Paula Bodlev, a afirmat că la târg tinerii pot găsi informații despre admiterea la studii în România, la diverse specializări din mai multe orașe de peste Prut, de la Oradea până la Iași, de la Bacău, Suceava, până la Constanța sau București.

„Suntem aici pentru a crea o platformă de comunicare dintre absolvenții din Republica Moldova și reprezentanții universităților din România. Este un proiect tradițional prin care tinerii basarabeni din România, împreună cu cadre didactice, reprezentanți oficiali ai universităților din România, vin aici în Republica Moldova și prezintă oferta educațională pentru absolvenții de liceu. Dar să nu uităm nici de elevi, deoarece sunt așteptați și elevii pentru a-i putea ajuta și ghida în procesul de admitere la liceu în România. Paleta de specializări este una foarte largă, tinerii au de unde alege și noi venim pentru ca să-i ajutăm și să-i ghidăm în a face cea mai optimă alegere pentru viitorul lor academic”, a menționat Paula Bodlev.

Voluntarii spun că, de obicei, cea mai frecventă întrebare pe care o adresează tinerii care vin la Târg ține de media de admitere la o anumită specializare. Totodată, aceștia sunt interesați și de detalii tehnice legate de procesul de admitere, cum ar fi condiții, platforme și perioade de admitere.

„Sunt și întrebări de consiliere și orientare în carieră, deoarece tinerii uneori își doresc să urmeze o carieră academică, dar nu sunt foarte hotărâți în ceea ce privește domeniul de studii, specializarea, iar noi suntem aici pentru a împărtăși din experiențele noastre personale, deoarece cu toții am trecut la un moment dat prin acest proces de incertitudine legat de alegerea unei facultăți”, a spus Paula Bodlev.

Organizatorii susțin că de la an la an se observă o tendință de creștere a numărului tinerilor care aleg să meargă la studii în România, pentru că statul român a început să acorde și mai multe facilități pentru românii de pretutindeni, iar una dintre acestea este bursa de studii, care a crescut semnificativ în ultimul an.

Târgul Universităților se va desfășura după următorul program: 4 iulie - Chișinău, Aleea Clasicilor, 10.30 – 17:30; 5 iulie - Ungheni, Parcul Micul Cluj, 10:30 – 16:00; 6 iulie - Bălți, Grădina Liceului Teoretic „Mihai Eminescu”, 10:30 – 16:00; 7 iulie - Cahul, Grădina Universității de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu”, 11:00 – 16:00.

Evenimentul este organizat de Federația Tinerilor Basarabeni din România.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO: Doi ucraineni au încercat noaptea trecută să intre ilegal în Moldova
  • Militarii moldoveni pleacă în Bosnia și Herțegovina. Vor participa la operațiunea EUFOR ALTHEA alături de colegii din România
  • Premieră pentru Republica Moldova: 13 polițiști și carabinieri din țară au fost detașați pentru securizarea JO 2024
  • /ULTIMA ORĂ/ Cod roșu de caniculă în aproape toată Moldova! Harta zonelor cu temperaturi de circa +40°C
  • Declaraţia finală a summitului NATO menţionează importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi sprijinul pentru Republica Moldova
  • Aprobat de Guvern: Permisele de conducere emise în Moldova și Franța, recunoscute reciproc
  • Acces rapid, ieftin și echitabil la produse medicale: Moldova a aderat la Acordul de achiziție publică comună al UE
  • Accident groaznic la Dondușeni: O persoană a murit, iar alte patru se află la spital
  • Summit NATO // România va pleda pentru continuarea sprijinului pentru R. Moldova şi creşterea capacităţii de a răspunde ameninţărilor
  • Concursul de selectare a patru membri ai Consiliului de Administrație al Moldovagaz: Câte dosare au fost depuse