Urmărește-ne pe Telegram pentru a fi la curent cu cele mai importante știri ale zilei.

Taiwanul afirmă că armata chineză efectuează exerciţii de simulare a unui atac

Oficialii taiwanezi au declarat că avioanele şi navele de război chineze au simulat sâmbătă un atac asupra insulei, ca parte a represaliilor Beijingului pentru vizita în această ţară a preşedintelui Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, scrie Reuters, preluată de mediafax.
Vizita a dus şi la oprirea discuţiilor cu Statele Unite pe teme precum apărarea şi schimbările climatice, transmite news.24.md cu referire la deschide.md.

Scurta vizită a lui Pelosi în această săptămână pe insula autoguvernată, pe care China o consideră teritoriul său, a înfuriat Beijingul, care a început exerciţii militare de o amploare fără precedent în jurul Taiwanului, inclusiv cu rachete balistice lansate deasupra capitalei Taipei.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat China că a luat "măsuri iresponsabile" prin oprirea canalelor cheie de comunicare cu Washingtonul.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că mai multe nave şi avioane chineze au efectuat sâmbătă misiuni în strâmtoarea Taiwan, unele dintre ele trecând linia mediană, o zonă tampon neoficială care separă cele două părţi, în ceea ce armata taiwaneză a descris drept o simulare de atac asupra insulei.

Ministerul a declarat ulterior că Taiwanul a trimis avioane pentru a îndepărta 20 de avioane chinezeşti, inclusiv 14 care au trecut linia mediană. De asemenea, a detectat 14 nave militare chineze care desfăşurau activităţi în jurul strâmtorii Taiwan, a precizat ministerul într-o declaraţie.

Comandamentul Teatrului de Est al Chinei a declarat că a continuat să desfăşoare exerciţii comune maritime şi aeriene la nord, sud-vest şi est de Taiwan. Acesta a declarat că accentul a fost pus pe testarea capacităţilor de atac terestru şi maritim ale sistemului.

Exerciţiile chineze - centrate pe şase locaţii din jurul insulei - au început joi şi sunt programate să dureze până duminică la prânz.

Navele de război şi avioanele chineze au continuat să "preseze" în linia mediană a Strâmtorii Taiwan sâmbătă după-amiază, a declarat o persoană familiarizată cu planificarea securităţii.

În largul coastei de est a Taiwanului şi în apropiere de insulele japoneze, navele de război şi dronele chineze au simulat atacuri asupra navelor de război americane şi japoneze, a adăugat persoana respectivă.

Armata taiwaneză a difuzat un avertisment, în timp ce a desfăşurat forţe de patrulare de recunoaştere aeriană şi nave pentru a monitoriza şi a pus în alertă rachete de pe ţărm.

Ministerul Apărării de pe insulă a publicat o fotografie cu un marinar taiwanez de pe o fregată care priveşte o navă de război chineză aflată în apropiere, în largul coastei de est a Taiwanului. "Absolut deloc photoshopat!", se arată în explicaţie.

De asemenea, a declarat că a lansat rachete de semnalizare vineri târziu pentru a avertiza şapte drone care zburau deasupra insulelor Kinmen şi avioane neidentificate care zburau deasupra insulelor Matsu. Ambele grupuri de insule sunt aproape de coasta Chinei.

"Exerciţiile militare ale Chinei au schimbat în mod unilateral situaţia actuală din regiune şi au afectat grav pacea din strâmtoarea Taiwan", a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Ministerul japonez al Apărării a raportat că nu mai puţin de patru rachete au zburat deasupra capitalei Taiwanului, ceea ce este fără precedent. De asemenea, ministerul a precizat că cinci din cele nouă rachete trase spre teritoriul său au aterizat în zona sa economică exclusivă.

Între timp, Ambasada Chinei în Australia a declarat că Beijingul a declarat că speră că Australia va fi prudentă în ceea ce priveşte problemele legate de Taiwan şi va evita să se lase condusă de alţii, ceea ce ar putea cauza noi probleme pentru legăturile dintre cele două ţări.

Taiwanul este autoguvernat din 1949, când comuniştii lui Mao Zedong au preluat puterea la Beijing.

Beijingul afirmă că relaţiile sale cu Taiwanul sunt o chestiune internă şi că îşi rezervă dreptul de a aduce insula sub controlul său, prin forţă dacă este necesar. Taiwanul respinge pretenţiile Chinei, afirmând că numai poporul taiwanez poate decide viitorul său.

Vezi de asemenea

DOC // „Moldova Fruct” cere măsuri urgente de la autorități pentru diminuarea impactului secetei și embargoului

„Trebuie să constatăm, că este practic imposibil să reorientăm această cantitate pe alte piețe timp de un an. Suntem în căutarea piețelor alternative, avem planificată participarea la un șir de expoziții internaționale pentru a promova fructele

Nicu Popescu și-a luat rămas bun de la ambasadorul Lituaniei

Ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a avut o întâlnire de rămas bun cu ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kestutis Kudzmanas, cu prilejul încheierii misiunii sale diplomatice în Republica Moldova. „Am fost asigurat că

MAIA, despre refuzul Rosselhoznadzor de a importa produse vegetale din RM: „Vom avea discuții cu ambasadorul”

Innterzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din Republica Moldova a fost discutat astăzi în cadrul unei ședințe la Ministerul

MAEIE îndeamnă moldovenii să evite deplasările pe insula Thasos, Grecia. A fost dispusă evacuarea cetățenilor din cauza incendiilor

Din cauza incendiilor de vegetație, care afectează în prezent estul insulei Thasos, Grecia, autoritățile elene au dispus evacuarea cetățenilor din regiune. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) recomandă cetățenilor moldoveni să

Nicu Popescu admite că decizia Moscovei de a interzice importul fructelor și legumelor din R.Moldova ar avea o conotație politică

„Ceea ce pot spune eu este că în Republica Moldova, anterior ani de zile la rând au fost introduse restricții împotriva exporturilor noastre pe piața din Federația Rusă din motive politice. Anterior acest lucru s-a făcut cu regularitate”, a declarat el

Atenție, șoferi! Traficul rutier va fi suspendat pe strada Ismail din Capitală. Cum va fi redirecționat transportul public

În acest weekend, 13-14 august 2022, va fi suspendat traficul rutier pe str. Ismail, la intersecția cu str. Alexandru cel Bun, tronsonul cuprins între străzile Dimitrie Cantemir și Columna. # Rutele nr. 9, nr. 13 și nr. 20 vor circula de pe str. Ismail