Știrinews.24.md
8 Iulie 2024, 9:19
34

Surpriză în Franța: Noul Front Popular este victorios în turul doi al alegerilor

Surpriză în Franța: Noul Front Popular este victorios în turul doi al alegerilor

O zi (deja) istorică pentru Franța. Francezii au votat duminică pentru al doilea tur al alegerilor legislative anticipate, un vot istoric în care se aștepta victoria extremei-drepte.

Votul a mers către alianța de stânga reunită Noul Front Popular (NFP, alianța stângii) , care se situează pe primul loc în cel de-al doilea tur al legislativelor anticipate, înaintea alianței Ensemble, a președintelui Emmanuel Macron și a Rassemblement National (RN) și aliații săi, extrema-dreaptă, care se aștepta la victorie, transmite Digi24.

Iată estimările prezentate de BFMTV: Noul Front Popular: 175-205 mandate, din totalul de 577 ale Adunării Naționale

Diverse partide de stânga și disidente: 11-13 mandate

Ensemble (Împreună, alianța centristă proprezidențială): 150-175 mandate

Les Republicains: 60-70 mandate

Rassemblement National (Partidul Reunirea Națională, RN, dreapta populistă/extremă) și aliații săi: 115-150 mandate

Extrema stângă (Lutte ouvriere și alții) 0 mandate

Diverși suveraniști și extrema dreaptă: 0-1 mandate

Alții (diverși, diverși ecologiști, regionaliști etc): 10-14 mandate

Duminica trecută, alegătorii au plasat RN și aliații săi LR pe un loc fruntaș, cu 33,2% dintre voturi, înaintea alianței de stânga Nouveau Front populaire (NFP, 28,0%) și a blocului prezidențial Ensemble (20,0%).

Participarea la vot în turul 2 este proiectată la 67,1%, ceea ce reprezintă cea mai ridicată participare la acest tur din 1997.

În primul tur RN și aliații săi obținuseră 33% din voturi față de 28% pentru NFP, 21% Ensemble și 10% LR. Rezultatul din turul 2 elimină practic posibilitatea ca RN să ajungă la guvernare.

Între cele două tururi NFP și Ensemble și-au retras candidații calificați pe locul 3 și 4 în turul 2 în circumscripțiile unde candidații RN erau plasați pe locurile 1 și 2.

Atât președintele Emmanuel Macron, premierul Attal, cât și liderii partidelor de stânga au făcut un apel la un baraj împotriva RN.

În același timp, este foarte dificilă formarea unui guvern de mare coaliție, întrucât Ensemble și LR califică partidul Franța Nesupusă (LFI, stânga radicală) “extrema stângă”, iar președintele Macron și premierul Attal au spus înainte de turul 2 că nu vor accepta o coaliție din care să facă parte LFI, care la rândul său a spus că nu acceptă să coopereze cu Ensemble. ”Primul-ministru trebuie să plece”, a declarat Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă, care s-a adresat susținătorilor, declarând că Emmanuel Macron ar trebui să ceară NFP să formeze un guvern.. El crede că președintele Emmanuel Macron trebuie să se încline și să admită această înfrângere fără a încerca să ocolească în vreun fel realitatea.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • „Reglări de conturi între grupări criminale”. Noi detalii despre omorul din sectorul Rîşcani: Cine este bărbatul împuşcat la terasă
  • Aprobat de Guvern: Permisele de conducere emise în Moldova și Franța, recunoscute reciproc
  • Omorul de la Râșcani: Bărbatul de 41 de ani care a fost ucis este de origine turcă și făcea parte dintr-o grupare criminală
  • Un tribunal din Moscova a dispus arestarea Iuliei Navalnaia: De ce este acuzată văduva opozantului rus, Aleksei Navalnîi
  • Biciclete de 1,8 milioane de euro, furate din Franța pentru vânzare în R. Moldova și Ucraina. 16 bărbați din ambele state, reținuți
  • Atenție, copil dispărut! Cine a văzut acest băiat este rugat să sune de urgență la 112
  • Rezultate alegeri Franța: Extremiștii de dreapta, anunțați câștigători. Cum au reacționat Emannuel Macron și Marine Le Pen
  • Oamenii legii din RM și Franța au destructurat o rețea specializată în contrabandă cu mașini de lux; Unele erau furate
  • PSRM, după reținerea lui Maxim Moroșan, care ar fi implicat în bătaia de la Bălți: „Este o provocare criminală organizată”
  • Julian Assange este liber şi a plecat din Marea Britanie, anunță WikiLeaks