Știrinews.24.md
19 Septembrie 2023, 16:07
73

(sondaj) Unul dintre cinci angajați din Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19 % nu au avut concediu de odihnă în această vară

(sondaj) Unul dintre cinci angajați din Moldova lucrează mereu în vacanță, iar aproape 19 % nu au avut concediu de odihnă în această vară

Mai mult de jumătate dintre angajații moldoveni spun că au fost contactați în vacanță de către colegi și manageri pentru a rezolva situații care apar la birou, iar aproximativ 70 % își verifică e-mailul de serviciu în concediu, arată un studiu realizat de Undelucram.md, platforma online a angajaților din Moldova.

Sondajul a fost realizat în perioada 1–8 septembrie anul acesta, iar la întrebări au răspuns 11 410 angajați cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani din Republica Moldova, România, Bulgaria, Grecia și Ungaria.

Potrivit studiului, în jur de 75 % dintre moldoveni au avut concediu anul acesta, iar din restul de 25 % care nu avut concediu doar 3 % intenționează să aibă vacanță în următoarele trei luni. Numărul celor care au avut vacanță în acest an este similar și la nivel regional, variind între 78 % (Bulgaria) și 83 % (Ungaria).

În ceea ce privește durata concediului, 31 % dintre angajații moldoveni și-au luat liber anul acesta pentru mai mult de 15 zile lucrătoare, aproape 22 % între 10 și 14 zile lucrătoare, 18 % au solicitat concediu pentru mai puțin de cinci zile lucrătoare, iar 12% pentru 10 zile lucrătoare. Concediul pentru cinci-nouă zile lucrătoare a fost cel mai solicitat în România și Bulgaria, iar în Grecia și Ungaria cei mai mulți salariați au optat pentru mai puțin de cinci zile lucrătoare (22 % în Grecia și 24 % în Ungaria).

Studiul mai arată că angajații din Republica Moldova sunt cel mai des contactați în vacanță pentru a rezolva sarcini de serviciu și care rezolvă ce li se solicită – 56% dintre salariații moldoveni fac acest lucru. În același timp, 72 % dintre salariații moldoveni își citesc e- mailul de la job în vacanță. La nivel regional, cel mai mic procent al angajaților care își verifică e-mailul de serviciu în concediu este în Bulgaria (52 %).

Potrivit sondajului, 59 % dintre angajații moldoveni au spus că au reușit totuși să se relaxeze și să se deconecteze în vacanță de la sarcinile de serviciu. La nivel regional, cei mai mulți angajați care au reușit să se relaxeze în vacanță sunt cei din Ungaria (71 %).

Dintre cei 11 410 respondenți din cele cinci țări, 6 082 sunt și părinți, iar studiul arată că în Republica Moldova este cel mai mare procent al angajaților părinți care au lucrat cu copiii de acasă și nici nu au reușit să plece în vacanță – 25 % dintre respondenți. Tot 25 % dintre părinți spun că au trimis copiii la timp de câteva săptămâni, iar în restul săptămânilor copiii au fost implicați în alte activități (de exemplu, au mers la bunici, tabere urbane, vacanța întregii familii).

În privința gestionării timpului copiilor pe perioada școlii, Republica Moldova se evidențiază cu cel mai mare procent care primește ajutor de la rude – aproape 72 % dintre părinți sunt ajutați de bunici sau alte rude apropiate.

diez.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Președintele Poloniei spune că disputa cu Ucraina privind cerealele nu va afecta „semnificativ” relațiile dintre cele două țări
  • Roaming mai accesibil pentru cetățenii care călătoresc între UE și R. Moldova: Au fost stabilite plafoanele de preț
  • Corina Crețu: Odată cu începerea negocierilor de aderare la UE, R. Moldova va avea dreptul la fonduri de preaderare
  • DECIS! Starea de urgență în Moldova, prelungită cu 60 de zile
  • Deputații BCS au părăsit, din nou, ședința Parlamentului; Ce i-a nemulțumit de această dată
  • Iohannis dă asigurări, de la tribuna AG ONU, că România va continua să susțină R. Moldova: Nu vom abandona partenerii cei mai vulnerabili
  • FOTO: Un adolescent din Israel a încercat să treacă frontiera Republicii Moldova cu un pistol pneumatic și muniții
  • Pregătiri pentru combaterea gripei // R. Moldova a recepționat un lot de 200 mii de doze de vaccin
  • USAID transferă peste 76 milioane de dolari către Guvernul R. Moldova pentru rambursarea costurilor record pentru energia electrică pe parcursul iernii 2022-2023
  • Aprobat! Guvernul va solicita prelungirea stării de urgență în R. Moldova pentru încă 60 de zile