Știrinews.24.md
17 Noiembrie 2023, 11:26
79

Singură în fața... CSP. După nenumărate amânări, suspendarea procurorei Mirandolina Sușițcaia, aproape de deznodământ

Singură în fața... CSP. După nenumărate amânări, suspendarea procurorei Mirandolina Sușițcaia, aproape de deznodământ

După ce alte două demersuri de suspendare a unor procurori au fost acceptate în cadrul ședințelor precedente ale Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), deznodământul este așteptat și în cazul Mirandolinei Sușițcaia. Asta, după ce demersul procurorului general interimar, Ion Munteanu, privind suspendarea sa din funcție a tot fost amânat de la o ședință la alta. Subiectul privind retragerea atribuțiilor profesionale ale acuzatoarei, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, este inclus în ordinea de zi a ședinței CSP din 17 noiembrie.  

xaminarea demersului privind suspendarea din funcție a Mirandolinei Suşiţcaia, cercetată penal pentru îmbogățire ilicită și abuz în serviciu, a fost amânată de nenumărate ori.  Demersul a fost formulat încă de ex-procurorul general interimar, Dumitru Robu. Acesta a solicitat măsura pe durata desfăşurării urmăririi penale. Sușițcaia a intrat în vizorul oamenilor legii în urma anchetelor Centrului de Investigații Jurnalistice, care au deconspirat implicarea sa în dosarul Laundromat și legăturile cu controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon.

În 2021, Suşiţcaia a fost delegată din Procuratura Anticorupţie într-o altă instituţie. Procurorei i-au fost retrase din gestiune dosarele în care figurează Veaceslav Platon, inclusiv şi dosarul Laundromatului rusesc.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM) a publicat anul trecut o anchetă despre cum Mirandolina Suşiţcaia a îngropat dosarul Laundromatului. În anchetă se mai arăta, cu documente probante, că procurora s-a eschivat să pună la dispoziția Comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească informaţii despre Laundromat, având în acest sens susţinerea procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

Peste câteva zile, reporterii de la portalul Deschide.md au surprins-o pe Mirandolina Sușițcaia la o cafea cu Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, într-un local din Chișinău.

Mihail Gofman ar fi cel care a propus amendamentul la Legea cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, ce ar fi servit drept paravan legal pentru spălările de bani în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare din Republica Moldova, schemă organizată şi implementată de Veaceslav Platon.

anticoruptie.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • După 33 de ani de la ecranizarea „Singur Acasă”, Macaulay Culkin și-a primit steaua pe Hollywood Walk of Fame
  • VIDEO: Un angajat al penitenciarului din Bălți, pe banca acuzaților după ce a încercat să livreze droguri unui deținut
  • FOTO/ Trei persoane ucise și opt rănite, după un atac armat la o stație de autobuz din Ierusalim
  • Stoltenberg spune că Rusia a pierdut aproape 300.000 de soldaţi în Ucraina: „Este mai slabă politic, militar şi economic”
  • Cinci persoane, în vizorul PCCOCS și a vameșilor, după ce au încercat să transporte în Istanbul piese pentru blindate
  • Curtea Constituțională respinge suspendarea decretului prezidențial care îl vizează pe Stoianoglo
  • Un bărbat din Ocnița va petrece următorii 3 ani după gratii; A intrat noaptea în casa unei bătrâne și a încercat s-o violeze
  • Incendiu la Buiucani. Cinci echipaje de pompieri au intervenit la fața locului
  • SUA afirmă că acordul privind eliberarea ostaticilor din Israel „este aproape”
  • Zeci de migranți așteaptă la granița dintre Rusia și Finlanda după ce Helsinki a blocat trecerea frontierei