Știrinews.24.md
17 Martie 2023, 15:01
97

Serviciul Fiscal de Stat informează că la data 27 martie 2023 expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022

Serviciul Fiscal de Stat informează că la data 27 martie 2023 expiră termenul de prezentare a Declarației cu privire la impozitul pe venit pentru anul 2022

Declarația poate fi prezentată în mod electronic conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(2) din Codul fiscal sau pe suport de hârtie.

SFS menționează că, începând cu perioada fiscală 2022, pentru agenții economici – subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM), în obiectul impunerii nu se includ veniturile prevăzute la art.20 din Codul fiscal.

Totodată, agenții economici sunt obligați să achite, impozitul pe venit, în rate, nu mai târziu de 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie și 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenții economici întreprinderi micro, mici sau mijlocii pot achita impozitul pe venit calculat, până la data de 25 a lunii următoare lunii în care au fost plătite dividende, inclusiv sub formă de acțiuni sau cote părți, din profitul obținut în perioadele fiscale 2023–2025 inclusiv. În acest context, agenții economici la completarea  Declarației cu privire la impozitul pe venit (Forma VEN12) pentru perioada fiscală 2022, nu urmează să completeze anexa 8D.

Întreprinderile agricole și gospodăriile țărănești (de fermier) dispun de dreptul de a achita impozitul în două etape: 1/4 din suma– până la 25 septembrie și 3/4 din această sumă – pînă la 25 decembrie ale anului fiscal.

Agenții economici subiecți ai sectorului întreprinderilor mici și mijlocii, persoanele care desfășoară activitate profesională în sectorul justiției și în domeniul sănătății, precum și persoanele fizice ce desfășoară activități independente achită impozitul pe venit la buget, în rate, trimestrial, pînă la data de 25 a lunii următoare trimestrului corespunzător.

Persoanele juridice rezidente, inclusiv cele specificate la art.51 și 51, cu excepția autorităților publice și instituțiilor publice, formele organizatorice rezidenți cu statut de persoană fizică, persoanele care desfășoară activități profesionale, persoanele fizice care desfășoară activitate independentă, reprezentanța permanentă a nerezidentului în Republica Moldova, sunt obligate să prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit indiferent de prezența obligației privind achitarea impozitului.

Corespunzător categoriei de contribuabil se aplică cota aferentă impozitului pe venit și declarația corespunzătoare, necesară a fi prezentată.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Își va petrece următorii 10 ani după gratii. Un bărbat din raionul Rîșcani, condamnat pentru tentativă de omor
  • Igor Dodon, soția acestuia și un medic de familie, trimiși în judecată pentru fals
  • Schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere, documentată de CNA. Lunar, 20 000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la ASP
  • Trafic rutier suspendat pentru 2 luni, pe o stradă din centrul capitalei: Vezi ce zonă să eviți
  • Maia Sandu și Klaus Iohannis, Înalt Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naţionale Româneşti care se va desfăşura la Chişinău
  • 27 de locuri vacante în procuraturile din țară. Candidații îndemnați să se înscrie la concursuri pentru a le suplini
  • Au mai rămas cinci zile pentru a achita prima de asigurare obligatorie de asistență medicală
  • Doi studenți din Comrat, pe banca acuzaților pentru vânzarea a peste 180 000 de fișiere cu pornografie infantilă
  • 27 martie 2023, 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România
  • La Grădina Zoologică din Chișinău a fost amenajată o clasă pentru copii. Care este prețul unei lecții