Știrinews.24.md
23 Mai 2024, 15:38
74

Semnat! Încă 5 ani de export fără taxe la produsele agricole moldovenești pe piața din Marea Britanie

Semnat! Încă 5 ani de export fără taxe la produsele agricole moldovenești pe piața din Marea Britanie

Mai multe produse agricole din R.Moldova vor ajunge pe piața britanică, fără contingente tarifare, pentru încă cinci ani. Autoritățile de la Chișinău și Londra au semnat document în acest sens.

Protocolul prevede extinderea liberalizării comerțului cu Republica Moldova prin eliminarea integrală a taxelor vamale la importul produselor agricole originare din Republica Moldova în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru o perioadă de 5 ani. Produsele supuse limitărilor cantitative conform Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare sunt: strugurii de masă, merele proaspete, cireșele, prunele, sucul de struguri, roșiile și usturoiul. Adițional, inițiativa prevede și eliminarea prevederilor privind plafonarea prețurilor de intrare la produsele agricole indicate în Acord, precum: castraveți, dovleci, pere, caise, piersici, etc.

Potrivit autorităților, protocolul va contribui la sporirea schimburilor comerciale între cele două state, extinderea cooperării economice, precum şi va oferi noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune. Acest lucru îi va ajuta direct pe producătorii moldoveni, să facă față pierderii principalelor sale piețe și centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie, susțin reprezentanții Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării.

Extindem pentru încă cinci ani importul de produse originare din Republica Moldova pe piața Regatului Unit. O oportunitate imensă pentru agricultorii noștri! Aceasta înseamnă acces la o piață de peste 66 de milioane de consumatori. Stimați antreprenori, vă încurajez să beneficiați de această oportunitate. Iar noi suntem alături cu reforme și finanțare. Succesul vostru este prioritatea noastră” a declarat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Continuăm să fim alături de Moldova în momente de încercare și rezistență în fața agresiunii ruse. Suntem prietenii dumneavoastră și, de asemenea, un partener comercial de încredere. Liberalizarea tarifelor face parte dintr-un amplu pachet de măsuri pe care Marea Britanie l-a agreat cu Republica Moldova în ultimele luni. Dincolo de acest acord, sprijinul acordat de Regatul Unit se ridică la 30 de milioane de lire sterline și ajută Moldova să sprijine refugiații ucraineni, să își consolideze apărarea împotriva atacurilor cibernetice, să combată dezinformarea pro-rusă, să reformeze forțele armate, să construiască o economie mai puternică și să combată corupția. Regatul Unit va continua să sprijine Moldova atât timp cât va fi necesar” a menționat ambasadoarea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova, E.S. Fern Horine.

Inițiativa de liberalizarea a importului de produse din Republica Moldova vine din partea Regatului Unit, drept semn de solidaritate și suport pentru Republica Moldova și demonstrează angajamentul britanic privind susținerea parteneriatului strategic, extinderea cooperării între state, precum și oferă noi oportunități de dezvoltare și reorientare a comerțului exterior al Republicii Moldova în contextul crizei din regiune.

Pe 31 iulie 2023, a fost aplicată măsura de liberalizare a comerțului pentru 1 an. Drept urmare, aceasta va expira la 31 iulie 2024, fiind urmată de o perioadă de încă 5 ani, perioadă stabilită în protocolul semnat astăzi, 23 mai.

Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate majorări la exportul de prune – o creștere de la 45 la 495 tone; la struguri de masă – exportul s-a dublat; au fost înregistrate exporturi de mere și cireșe, care pe parcursul anilor precedenți nu se exportau către piața Marii Britanii.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Nu scapă de arest: Bărbatul acuzat de omorul Anei-Maria rămâne după gratii încă 30 de zile
  • Nova Poshta și rețeaua europeană de hypermarketuri Kaufland au semnat un acord de colaborare
  • 14 localităţi din țară rămân încă în beznă, după intemperiile din ultimele zile: Cetățenii, îndemnați să fie atenți la firele rupte
  • Omorul Anei-Maria: Procurorii au cerut încă 30 zile de arest pentru principalul suspect
  • Zeci de localități din țară rămân fără lumină. Premier Energy: Sunt vizate raioanele Orhei, Călărași, Nisporeni
  • Încă o victimă a furtunii! O femeie, găsită moartă sub un copac doborât de vânt. Imagine cu impact emoțional
  • Tragedie fără margini la Rezina: O familie și-a găsit fiul de 15 ani împușcat, în casă
  • Ploile torențiale și grindina au deteriorat 250 de acoperișuri ale caselor, iar sute de hectare de culturi agricole au fost distruse
  • Fracțiunea PAS din CMC a depus o plângere la PG cu privire la construcția unui bloc fără acte permisive în centrul istoric
  • Veste bună pentru șoferi: Permisele de conducere moldovenești vor fi recunoscute în Albania