Știrinews.24.md
2 Decembrie 2022, 22:33
81

Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei

Șeful diplomației europene, Josep Borrell: Rusia trebuie să plătească pentru reconstrucția Ucrainei

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a declarat joi că va explora împreună cu partenerii săi din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), reuniți la Lodz, în Polonia, ''toate posibilitățile legale'' pentru a obliga Rusia să plătească pentru distrugerea Ucrainei, relatează AFP.

''Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi și persoane care sprijină Rusia și controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale rusești'', a spus el.

''Acești bani trebuie să fie folosiți pentru reconstrucția Ucrainei", a insistat el în timpul acestei reuniuni ministeriale a OSCE.

Organizația are 57 de membri, inclusiv Rusia și Ucraina.

Polonia, care deține președinția rotativă a organizației în acest an, i-a refuzat ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, intrarea pe teritoriul său. Moscova a denunțat această decizie ca "provocatoare".

''Occidentul face exact ceea ce OSCE a fost menită să combată încă de la înființare - creează linii de divizare", a declarat Lavrov joi, într-o conferință de presă organizată în Rusia, adăugând că Polonia "își sapă propriul mormânt, distrugând vestigiile culturii consensului".

Ministrul polonez de externe a respins imediat aceste acuzații, subliniind că Rusia "a respins dialogul în februarie", când a atacat Ucraina, și că de atunci a blocat o serie de decizii privind funcționarea acestei organizații de securitate.

Rusia este reprezentată la Lodz de ambasadorul său la OSCE.

Prezentă în acest oraș din centrul Poloniei, subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland, a declarat că este "optimistă" cu privire la viitorul OSCE.

La fel cum a eșuat atunci când a încercat să învingă Ucraina, președintele rus, Vladimir Putin, în ciuda războiului său brutal de agresiune, a crimelor sale de război și, acum, în ciuda luptei sale violente împotriva civililor, prin încercările de a-i îngheța în mijlocul iernii, a eșuat și în eforturile sale de a diviza sau distruge OSCE, a declarat ea presei.

La prima sesiune de joi a reuniunii OSCE, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a pus din nou sub semnul întrebării continuarea apartenenței Rusiei la această organizație.

Acesta a reiterat opinia că "ar trebui înființat un tribunal special pentru crimele comise în timpul agresiunii rusești".

''Vremea compromisurilor deșarte a trecut. Agresiunea neprovocată a costat prea multe vieți. Nu avem dreptul să-i oferim lui Putin o șansă de a reuși în șantajul său'', a spus el.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Parlamentul a numit în funcție cinci membri ai Consiliului pentru egalitate
  • Maia Sandu anunță Înaltul Patronaj pentru Reuniunea Teatrelor Naționale Românești, pentru al patrulea an consecutiv
  • Doi bărbați, dintre care un fost angajat al structurilor de forță, reținuți pentru organizarea migrației ilegale a patru ucraineni
  • Acordul de liberă circulație în UE pentru transportatorii de mărfuri, prelungit până la sfârșit de 2025. Spînu: Mulțumim UE pentru suport
  • Breaking NEWS // CCM a decis: Restricțiile de participare la alegerile pentru oamenii lui Șor – neconstituționale
  • Zelenski l-a demis fără nicio explicație pe Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei
  • A fost lansat un timbru poștal dedicat celor 30 de ani de la aderarea R. Moldova la Parteneriatul pentru Pace
  • Programul „Satul European” pentru anii 2024-2028, aprobat de Guvern: Costurile sunt estimate la peste 5,3 miliarde de lei
  • „O creatură bolnavă și cinică”. Reacția lui Zelenski la acuzațiile fără dovadă ale lui Putin la adresa Ucrainei pentru implicarea în masacrul de la Crocus
  • Autoritățile demantelează un nou fals: Moldovenii din diasporă NU vor fi obligați să plătească polița de asigurare medicală când revin acasă