Știrinews.24.md
17 Noiembrie 2023, 16:37
164

Secretarul general adjunct al NATO: Proiectul „R.Moldova în UE în 2030”, este unul realizabil. Nu uşor, dar realizabil

Secretarul general adjunct al NATO: Proiectul „R.Moldova în UE în 2030”, este unul realizabil. Nu uşor, dar realizabil

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat vineri, la Iaşi, că Republica Moldova are şansa istorică de a adera la Uniunea Europeană şi astfel "de a evada din blestemul geografic", transmite Agerpres.

"Republica Moldova este o ţară care are o şansă istorică de a evada din blestemul geografic. Pentru mine, ca lider al NATO, este extrem de important proiectul doamnei preşedinte Maia Sandu, şi cred că a marii majorităţi a cetăţenilor Republicii Moldova, indiferent ce limbă vorbesc acasă, fie că vorbesc ruseşte, ucraineană sau găgăuză. Cred că dacă ai de ales între a trăi în Europa şi a trăi într-un sistem de tip rusesc, post sovietic, cred că alegi Europa", a spus Mircea Geoană.

Acesta şi-a exprimat speranţa ca la Consiliul European, liderii europeni să urmeze avizul favorabil al Comisiei Europene şi să înceapă procedurile de aderare pentru Republica Moldova şi pentru Ucraina.

"Sunt absolut convins că proiectul preşedintei Republicii Moldova, Maia Sandu, Republica Moldova în UE în 2030, este un proiect realizabil. Nu uşor, dar realizabil", a mai afirmat Mircea Geoană.

La fel, secretarul general adjunct al NATO a încurajat România să lucreze cu Republica Moldova şi Ucraina pentru parcursul lor european, dar şi pentru reconstrucţia ţării vecine în urma conflictului cu Federaţia Rusă.

"În ceea ce priveşte reconstrucţia Ucrainei trebuie să fim foarte activi, pentru că discuţiile despre reconstrucţie au început de ceva vreme. Sunt conferinţe organizate în multe alte capitale europene. Cred că şi noi trebuie să ne organizăm, să identificăm companiile care au capacitatea şi dorinţa să facă acest lucru. Am spus-o şi cu alte ocazii, trebuie să lucrăm şi cu Republica Moldova să facem împreună multe proiecte de reconstrucţie în Ucraina. Dânşii au şi o geografie interesantă. Cunosc şi limba şi cultura locului, poate mai mult decât noi. Asta ar putea fi un element de coagulare suplimentară între economiile României şi Republicii Moldova şi, evident, aducerea Ucrainei către noi", a adăugat el.

În opinia oficialului NATO, este importantă şi crearea unei infrastructuri care să lege Republica Moldova şi Ucraina de Europa, prin România, Polonia şi Slovacia.

"Cel puţin acest arc de la Cernăuţi - Chişinău - Odessa, este o zonă pe care România, în mod natural, ca şi geografie şi a influenţei sale, trebuie să o acopere şi să contribuie la dezvoltarea acestei zone şi la dezvoltarea propriei noastre economii", a mai afirmat Mircea Geoană.

Secretarul general adjunct al Alianţei a participat la conferinţa "Securitate economică şi inovare pe flancul estic al NATO şi UE", eveniment care a avut loc la Palatul Culturii din Iaşi, unde au fost prezenţi reprezentanţi ai mediului academic, ai mediului de afaceri, politicieni.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Al doilea caz de rujeolă a fost înregistrat în Moldova de la începutul anului. Recomandările Ministerului Sănătății
  • Strategia Maiei Sandu pentru securitate națională a R. Moldova, supusă consultărilor publice
  • Apel Public cu privire la eliberarea imediată și necondiționată a lui Victor Pleșcanov din detenția ilegal. Pleșcanov este prima persoană condamnată în regiunea transnistreană pentru arborarea drapelului Ucrainei
  • Se vrea în fruntea unui detașament care ar lupta în Ucraina, apoi în Moldova; Apatridul Kalinin, citat de PCCOCS
  • Franța va acorda R. Moldova un credit de 40 milioane de euro pentru fortificarea sectorului forestier
  • Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, marcată în R. Moldova
  • FOTO: Un bărbat din raionul Cahul este de negăsit de câteva zile; Poliția solicită ajutor
  • Din 4 decembrie, Republica Moldova nu va mai putea exporta fructe și legume în Federația Rusă. Care este motivul
  • Maia Sandu, mesaj de Ziua Națională a României: „România este iubită în Republica Moldova mai ales pentru lucrurile care ne unesc. Ne leagă trecutul, dar și mai mult ne leagă viitorul”
  • ”Sperietoarea” Lavrov // Șeful MID-ului de la Moscova: R. Moldova, următoarea jertfă în războiul hibrid lansat de Occident împotriva Rusiei