Știrinews.24.md
23 Ianuarie 2023, 17:48
90

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer

Săptămâna de prevenire a cancerului de col uterin. În Republica Moldova, sunt înregistrate anual peste 300 de cazuri noi de acest tip de cancer

În Republica Moldova rata de depistare precoce a patalogiei de col uterin a crescut cu 25%. Autoritățile din domeniul sănătății își propun, în continuare, să contribuie la creșterea cifrei. Potrivit specialiștilor, femeile care participă la screening reduc riscul de deces, deoarece formele invazive a cancerului depistat în stadii incipiente se supun tratatmentului cu o rată de vindecare de 99%. 

Soluții există, trebuie doar să captăm patologiile imediat ce încep să se dezvolte, a declarat Ministra Sănătății Ala Nemerenco în cadrul evenimentului de lansare a săptămânii de prevenire a cancerului de col uterin.

„Eliminarea cancerului de col uterin este unul dintre cele mai importante obiective pentru perioada 2020-2030 în toate politicile partenerilor, a Ministerului și a altor instituții. Fiecare țara, inclusiv Moldova, în 2030 ar trebui să ajungă ca 90% dintre femeile cu stări precanceroase să fie tratate și 50% dintre cele care au o formă de cancer col uterin invaziv să fie gestionate, 70% să fie supuse unui test citologic de înaltă performanță cel puțin de două ori pe parcursul vieții până la 35 și până la 45 de ani, perioade cu cel mai înalt risc din rândul cărora noi pierdem aceste femei”, a spus Ala Nemerenco.

Pentru prima oară în acest an, campania de prevenire a cancerului de col uterin ia start pe platforma Femeilor Deputate din cadrul Parlamentului Republicii Moldova. În funcție de agenda fiecărei deputate vor fi organizate sesiuni de informare pe această temă, spune reprezentanta platformei Marcela Adam. În opinia acesteia, campania nu ar trebui să se limiteze la doar o săptămână, dar ar trebui să dureze un an.

„Împreună cu Ministerul Sănătății și cu partenerii de dezvoltare care sunt implicați în promovarea acestor ințiative am facilitat lansarea evenimentului de prevenire a cancerului de col uterin și ne vom implica fiecare deputată în mod individual, atunci când mergem în teritorii ca să diseminăm femeilor informația despre importanța testului și a vaccinării împotriva acestei maladii”, a spus Marcela Adam.

Testul citologic de diagnosticare al cancerului de col uterin poate fi realizat gratuit atât de femeile asigurate, cât și de cele neasigurate din categoria de vârstă 25-61 de ani, printr-o simplă adresare la medicul de familie.

radiochisinau.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • La Președinție sunt expuse fotografiile jurnaliștilor Viorica Tataru și Andrei Captarenco pentru a comemora doi ani de război în Ucraina
  • Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
  • Dorin Recean: În câteva săptămâni, motorina donată de România va ajunge în R. Moldova
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • VIDEO // A furat un inel de peste 100 mii de lei dintr-un magazin de bijuterii din capitală. Tânăra, cercetată penal
  • Comrat: O mașină a zburat de pe traseu în doi piloni de electricitate, care au căzut apoi peste ea; Șoferul, dus la spital
  • Strugurii din R. Moldova au fost exportați în 33 de țări, fiind stabilit un nou record în 2023