Știrinews.24.md
3 Iulie 2024, 20:24
135

Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE

Rusia îşi suspendă participarea şi plata contribuţiilor la Adunarea Parlamentară a OSCE

Cele două camere legislative ale Adunării Federale a Rusiei au aprobat, miercuri, suspendarea participării ţării la Adunarea Parlamentară a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi oprirea contribuţiilor acesteia, făcând referire la imposibilitatea "unui dialog constructiv" în cadrul acestui organism, transmit EFE și Agerpres.

"Senatorii Rusiei şi deputaţii Dumei de Stat consideră că decizia de suspendare a participării delegaţiei Adunării Federale la Adunarea Parlamentară a OSCE, precum şi la plata contribuţiilor, este justificată şi legitimă", au indicat legislatorii într-un document aprobat miercuri de ambele camere ale parlamentului rus.

Potrivit senatorilor şi deputaţilor ruşi, în perioada în care Rusia nu participă la sesiunile acestui organism, "orice modificare a procedurilor Adunării care are scopul de a prejudicia delegaţia rusă va fi considerată nulă din punct de vedere juridic".

În declaraţie, semnată de ambele camere şi transmisă OSCE şi ONU, legiuitorii ruşi au denunţat că acest organism nu urmăreşte "un schimb constructiv de opinii şi o agendă unificatoare" şi, dimpotrivă, a devenit "un instrument politizat care promovează un discurs antirus".

Parlamentarii ruşi au indicat că şi-au exprimat aceste preocupări "în mod repetat", dar Adunarea Parlamentară a OSCE a ales "să denatureze în mod deliberat cauzele şi efectele evenimentelor care au loc în Ucraina".

Potrivit senatorilor şi deputaţilor ruşi, "abordările discriminatorii şi pline de prejudecăţi, standardele duble şi rusofobia totală, lipsa de pregătire pentru dezbateri de fond atestă degradarea extremă a Adunării Parlamentare a OSCE ca mecanism de interacţiune interparlamentară".

"Ultima picătură care a umplut paharul acestui impas a fost refuzul României de a acorda vize membrilor delegaţiei ruse pentru participarea acestora la sesiunea anuală din 2024 de la Bucureşti. Această decizie a demonstrat că tendinţa spre confruntare şi atmosfera de intoleranţă au prevalat asupra bunului simţ, spiritului şi valorilor acestei organizaţii", conchide declaraţia.

Propunerea de rezoluţie aprobată miercuri a fost prezentată anterior de vicepreşedintele Comisiei pentru Afaceri Internaţionale a Senatului, Vladimir Djabarov, care în discursul său a denunţat că "toate principiile" pe care s-a întemeiat Adunarea Parlamentară a OSCE "au fost distruse".

Senatorul a adăugat că, "în plus, a avut loc o "ucrainizare" totală a agendei Adunării, care - a subliniat el - "s-a transformat dintr-un forum de dialog pe picior de egalitate într-un instrument de realizare a politicilor antiruse".

El a citat ca exemplu faptul că membri ai delegaţiilor ruse au fost împiedicaţi să intre în mai multe ţări pentru a participa la activităţile Adunării Parlamentare a OSCE.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Iulia Navalanaia, inclusă în Rusia în lista „teroriştilor şi extremiştilor”
  • O universitate din R.Moldova, condusă de un fost deputat transfug, își suspendă activitatea
  • Un depozit petrolier din Rusia, cuprins de flăcări după un atac ucrainean cu dronă
  • Rusia a trimis un număr uriaș de migranți cu cetățenie rusă să lupte în Ucraina
  • Rusia: Un tren cu peste 200 de pasageri a deraiat în regiunea Komi; Bilanțul preliminar - doi morți și 40 de răniți
  • CtEDO declară Rusia vinovată de abuzuri în Crimeea
  • Rusia, mesaje pentru SUA: Trebuie să vorbim, dar Ucraina trebuie să se afle pe agendă
  • Depozite de petrol din Rusia, în flăcări după un atac masiv cu drone
  • Prizonieri cu legături cu ISIS au luat ostatici paznici într-un centru de detenţie din Rusia
  • Putin a prezentat condiţiile impuse de Rusia pentru negocierile de pace în Ucraina: Care sunt cerințele pentru încetarea focului