Știrinews.24.md
9 Februarie 2024, 17:22
69

Riscurile atacurilor cibernetice, discutate la Chișinău; Două instituții noi au fost lansate în R. Moldova

Riscurile atacurilor cibernetice, discutate la Chișinău; Două instituții noi au fost lansate în R. Moldova

Riscurile unor atacuri cibernetice și metodele de combatere a acestora sunt examinate astăzi la Chișinău, unde au venit și experți din străinătate. În cadrul evenimentului s-a anunțat despre lansarea a două instituții, Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovație în Securitate Cibernetică „Cybercor”, menite să prevină și să combată amenințările cibernetice.

La Chișinău au venit experți din Belgia, Marea Britanie, Austria și Germania. Aceștia afirmă că „securitatea cibernetică este esențială în orice context”.

„Republica Moldova este în prima linie, pentru că vedem situația regională și ceea se întâmplă în Ucraina. Sunt zeci și zeci de atacuri în fiecare zi, care afectează țările din vecinătate, inclusiv Republica Moldova. Trebuie să lucrăm foarte intens pentru a contracara aceste provocări. Ele sunt foarte multe, dar lucrând în parteneriat cu guvernele, cu sectorul privat, reușim să facem față acestor atacuri”, a menționat Paul Tumelty, specialist britanic în securitate cibernetică.

De combaterea atacurilor menționate se vor ocupa două instituții - Agenția Națională pentru Securitate Cibernetică și Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

„Cybercor va fi locul unde, în primul rând, vom interveni pe partea conținuturilor educaționale. Mă refer atât la studenții de la ciclul licență, masterat, dar și studenții de la doctorat, care își fac studiile în domeniul tehnologiilor informaționale și în special în domeniul securității informaționale”, a declarat Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice a Moldovei.

Numărul specialiștilor în securitate cibernetică este mic, deocamdată, afirmă Mihai Lupașcu, directorul Agenției Naționale pentru Securitate Cibernetică.

„Există o mare lipsă de specialiști în domeniul securității cibernetice și nu este o problemă doar în Republica Moldova, dar este o problemă globală. Aici nu există o simplă soluție sau un răspuns simplu, însă noi planificăm să avem o abordare diversă, pentru a rezolva această... prefer să-i zic provocare”, a adăugat directorul ANSC.

„Este important să vorbim despre aceste provocări”, a declarat în context prim-ministrul Dorin Recean.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, în parteneriat cu Ministerul de Externe și Universitatea Tehnică. Forumul a fost sprijinit de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare, de Suedia și Marea Britanie.

jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • Donație din partea SUA: Vămile din R. Moldova, dotate cu echipamente moderne pentru detectarea contrabandei
  • Andrei Spînu îl vede în spate pe fugarul Șor//De ce a fost anulată licitația pentru spațiile comerciale de la Aeroport
  • Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat Certificatul de Operator Aerian al Air Moldova
  • Dorin Recean: În câteva săptămâni, motorina donată de România va ajunge în R. Moldova
  • Pregătiri pentru alegerile locale din 8 localități ale R. Moldova. CEC prezintă datele despre alegători
  • Cei mai buni în știință și inginerie! 42 de elevi au fost premiați la concursul „Moldova Science and Engineering Fair”
  • Aeroportul din Chișinău are un nou administrator
  • Un profesor din Moldova a violat doi elevi; Acesta a fost condamnat la 17 ani de pușcărie
  • „Ultimele evoluții”. Responsabilul Kievului de diferendul transnistrean, în vizită la Chișinău, Tiraspol și Bruxelles
  • Strugurii din R. Moldova au fost exportați în 33 de țări, fiind stabilit un nou record în 2023