Știrinews.24.md
10 Aprilie 2024, 16:38
75

Refugiații din Ucraina, care se angajează la muncă în R. Moldova, vor fi asigurați medical

Refugiații din Ucraina, care se angajează la muncă în R. Moldova, vor fi asigurați medical

Refugiații din Ucraina, beneficiari de protecție temporară, care se angajează în Republica Moldova, urmează să fie asigurați medical. Și asta datorită unui proiect, prin care se vor modifica niște acte normative ce țin de sistemul asigurării obligatorii de asistență medical.

Astfel, după încetarea stării de urgență, beneficiarii de protecție temporară care sunt angajați în câmpul muncii din R. Moldova vor primi asigurări medicale.

Proiectul este elaborat de Ministerul Sănătății în parteneriat cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, care a prelungit perioada de asigurare medicală, după încetarea stării de urgență.

„Persoanele vizate vor avea aceleași drepturi și obligații în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM) ca și cetățenii Republicii Moldova. Statutul de persoană asigurată se va acorda sau suspenda în baza informației aferente raporturilor de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale prezentate de angajatori Serviciului Fiscal de Stat.

Anterior, persoanele refugiate din Ucraina care se angajau în țara noastră beneficiau de statut de asigurat medical, prin derogare de la legislație, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale”, susțin autorii proiectului.

Conform datelor statistice, la începutul lunii februarie, erau angajați în câmpul muncii 1 302 cetățeni din Ucraina. Cheltuielile pentru acordarea serviciilor medicale sunt suportate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală, în limita mijloacelor financiare aprobate în Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2024.

Acest proiect a fost examinat, astăzi, la ședința Comisiei protecție socială, sănătate și familie. Documentul urmează a fi propus plenului Parlamentului pentru adoptare.

deschide.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • VIDEO: Nistrul, secat în zona orașului Hotin din Ucraina; Ministerul Mediul: „R. Moldova nu va fi afectată”
  • DOC // Decret semnat! Mai mulți membri ai trupei Bi-2 au primit cetățenia R. Moldova
  • Au achitat mii de euro ca să ajungă ilegal în R. Moldova. Șase ucraineni, documentați de polițiștii de frontieră
  • Siegfried Mureșan: Parteneriatul de Securitate și Apărare va permite UE să ofere mai mult sprijin Republicii Moldova
  • Reacția Moscovei după apelul șefului NATO ca aliații să lase Ucraina să atace ţinte din Rusia cu armament din Occident
  • O nouă stea printre campionii R. Moldova! Emily Beznos a obținut premiul „Shooting Star” la Campionatul European de gimnastică ritmică
  • Mașinile electrice din Moldova vor avea plăcuțe de înmatriculare verzi
  • Chișinău // Un medic condamnat pentru malpraxis, eliberat din sala de judecată
  • 13 partide din R. Moldova au semnat astăzi Pactul pentru Europa: „Este un eveniment istoric”
  • Petrocub Hâncești a reușit eventul, după ce aseară s-a impus în finala Cupei Republicii Moldova la fotbal