Știrinews.24.md
10 Februarie 2023, 18:53
92

Reacția CNAM la scrisoarea Patronatelor privind modul de repartizare a volumului de servicii medicale contractate

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) vine cu mai multe precizări în legătură cu îngrijorarea exprimată de Confederația Națională a Patronatului din Republica Moldova (CNPM) față de modul de repartizare a volumului de servicii medicale contractate.

În anul 2023, pentru serviciile medicale de înaltă performanță (SIP) au fost planificate în jur de 294 de milioane de lei, în creștere cu peste 34 de milioane comparativ cu anul trecut, informează CNAM.

„Ofertele depuse la CNAM pentru contractarea SIP au depășit de zeci de ori suma disponibilă în fondurile de asigurare medicală obligatorie, iar în cadrul discuțiilor, mai mulți prestatori au comunicat disponibilitatea de a stabili tarife mai mici, fapt care, în condițiile unei supraoferte, a fost acceptat de CNAM”, se spune într-un comunicat plasat pe site-ul instituției.

Încă în lunile septembrie-octombrie 2022, prestatorii de investigații de înaltă performanță au fost anunțați despre faptul că, începând cu anul 2023, serviciile respective urmează a fi procurate țintit, per program și că acestea vor fi prescrise și reflectate în Sistemul informațional „Raportarea și evidența serviciilor medicale”.

În lunile noiembrie-decembrie 2022, au fost desfășurate mai multe runde de negocieri pe marginea volumelor contractuale și tarifelor pentru aceste servicii. Discuțiile au fost purtate cu fiecare prestator în parte, punându-se accent pe acoperirea geografică cu astfel de investigații, numărul populației deservite de instituție, spectrul și volumul de servicii etc, asigură CNAM.

„În urma negocierilor purtate cu prestatorii, au fost stabilite tarife rezonabile pentru SIP, fapt ce a permis contractarea în 2023 a unui volum de investigații mai mare comparativ cu anii precedenți. Dorim ca accesul persoanelor asigurate la astfel de servicii să sporească, iar cetățenii să simtă acest lucru la accesarea investigațiilor respective”, mai spune CNAM.

„Deși nu a specificat expres despre ce prestator privat este vorba, considerăm că prin scrisoarea emisă CNPM urmărește de fapt protejarea intereselor doar a unui membru al său, care deține controlul asupra mai multor SRL-uri contractate pe parcursul anilor de către CNAM, dar nu ține cont de drepturile și interesele legitime ale celorlalți prestatori publici și privați de servicii de înaltă performanță”, acuză, la rândul său, CNAM.

Instituția a publicat lista cu prestatorii contractați în anii 2022 și 2023 pentru oferirea de servicii medicale de înaltă performață și sumele contractate:

cnam.md
jurnal.md
Abonează-te
sau
Urmărește canalul nostru de Telegram
Știri similare
  • „O creatură bolnavă și cinică”. Reacția lui Zelenski la acuzațiile fără dovadă ale lui Putin la adresa Ucrainei pentru implicarea în masacrul de la Crocus
  • SFS atenționează: Astăzi expiră termenul de prezentare a declarației privind impozitul pe venit de către întreprinzători
  • Patru distribuitori de servicii de televiziune au fost sancționați de Consiliul Audiovizualului. Ce încălcări au comis
  • Furnizorii de servicii publice, obligați să implementeze măsuri de asigurare a securității cibernetice
  • Rapoartele privind evaluarea candidaților la CSJ, Adrian Cerbu și Diana Stănilă, au fost transmise la CSM pentru examinare
  • Rosian Vasiloi, pus sub învinuire în dosarul penal privind atacul de pe Aeroportul Internațional Chișinău
  • Proprietarii de terenuri agricole vor fi eliminați din categoriile de plătitori ai poliței medicale
  • Reacția deputatei Marina Tauber la cererea procurorului general interimar de ridicare a imunității: „Ceea ce mi se incriminează este de râs și de plâns”
  • Parlamentul European a adoptat legea europeană privind libertatea media; Ce prevede actul normativ
  • Echipa mobilă a ASP va presta servicii de documentare a cetățenilor aflați în Franța